De verhuizer

Niemand houdt er van, maar vrijwel iedereen heeft hem wel eens ondergaan: de verhuizing. Jaarlijks verhuizen ongeveer 1,9 miljoen mensen binnen en van/naar Nederland. Uit marktonderzoek van de SAVAM - de brancheorganisatie van erkende verhuizers - blijkt dat bij het merendeel van de binnenlandse verhuizingen (88 procent) geen verhuisbedrijf wordt ingeschakeld. Tot de resterende twaalf procent behoren vooral 65-plussers, tweeverdieners en mensen wier werkgever de verhuizing vergoedt. Bij internationale verhuizingen daarentegen, wordt in negen van de tien gevallen een verhuisbedrijf gecharterd.

De basisprijs van een verhuizing (dus exclusief toeslagen voor vakwerk zoals inpakken en monteren van meubilair) is afhankelijk van de af te leggen afstand, de grootte van de inboedel en het aantal manuren. Met name die laatste factor zorgt voor verrassingen. Bij een verhuislift bijvoorbeeld zijn minimaal vier man betrokken. Zo kan het gebeuren dat een verhuizing van een parterrewoning in Eindhoven naar eenzelfde onderkomen in Bloemendaal voordeliger uitpakt dan een verhuizing van een etagewoning in Zeist naar een appartement op vier hoog in Utrecht. Wie kiest voor een van de vele 'Erkende Verhuizers' doet er goed aan van te voren een paar (gratis) offertes aan te vragen en te vergelijken.

Het aantal manieren om te verhuizen is legio, maar de verhuismarkt valt grofweg in vier categorieën uiteen: doe-het-zelf verhuizingen, deelverhuizingen (alleen de grote stukken), transportverhuizingen (het bedrijf laadt in en uit, de klant verpakt de inboedel) en compleet verzorgde verhuizingen. Klein behuisde doe-het-zelvers die lokaal verhuizen kunnen voor zo'n 75 gulden per dag een boedelbak (5 kubieke meter) huren. Iets duurder, maar wel groter en weerbestendiger, is de bestelbus of het vrachtwagentje. De huurprijs (tussen de 125 en 250 gulden per dag) is afhankelijk van de grootte van het voertuig, de afkoopsom voor verlaging van het eigen risico, brandstofkosten en extra gereden kilometers.

Wie alles zelf doet kan bijna niet zonder de hulpmiddelen als steekkar (20 gulden per dag), touw en blok (22,50 gulden per dag), verhuisdozen (koopprijs nieuwe doos 5 gulden, huurprijs 2,50 gulden), pompwagen (30 gulden per dag) en dekens (2 tot 4 gulden per dag). Extra kostenposten die vaak over het hoofd worden gezien: catering en/of cadeaus voor behulpzame vrienden (vriendschappen zijn als het goed is onbetaalbaar, maar je kunt ze beter niet op de proef stellen) en de niet verplichte, maar wel nuttige verzekering tegen transportschade (150 gulden, tot een inboedelwaarde van 100.000 gulden binnen Nederland). Al bij al ben je als doe-het-zelver toch enkele honderden guldens kwijt aan een verhuizing.

Enigszins vergelijkbaar met de doe-het-zelf verhuizing is de containerverhuizing: het verhuisbedrijf zet een container (omvang 40 kubieke meter) voor de deur, de klant zet zijn inboedel erin, het verhuisbedrijf rijdt hem naar het nieuwe adres, de klant laadt zelf uit. Kosten containerhuur (exclusief borg): 150 gulden per dag. Transportkosten: 2 gulden per kilometer. Een containerrit van Amsterdam naar Den Haag (retour) kost de klant dus 240 gulden. Voor 65 gulden per uur (exclusief transporttijd) stuurt het verhuisbedrijf ook een losser mee. Een wat luxere variant is de wagen met chauffeur. Het uurloon van de chauffeur - die meehelpt met sjouwen - bedraagt circa 100 gulden. Bij deze prijs zijn de verhuisdozen en andere accessoires doorgaans inclusief.

Een veel gebruikte verhuismethode - vooral bij mensen met grote, kwetsbare bezittingen zoals vleugels, kroonluchters en zware legkasten - is deelverhuizing. Terwijl het verhuisbedrijf zich over deze zaken ontfermt, pakt de klant zijn boeken, bestek, kleding en paperassen in. Echt goedkoop is deelverhuizing niet - de kosten variëren van circa 850 gulden lokaal tot maximaal 3.700 gulden voor grote afstanden - maar de klant is in ieder geval goed verzekerd via de aansprakelijkheidsverzekering van het verhuisbedrijf (tot 100.000 gulden). Hij kan zijn kostbaarheden overigens ook een tijdje opslaan in een verwarmde en beveiligde loods - al dan niet via het verhuisbedrijf. Kosten: 85 gulden per maand, per 10 kubieke meter.

Wat rest is de compleet verzorgde deur-tot-deur verhuizing. De SAVAM hanteert voor haar 420 leden een adviestabel. Bij een inboedel van 30 kubieke meter en een rijafstand van 110 kilometer adviseert de brancheorganisatie een tarief van 3.266 gulden. Voor dat bedrag wordt de inboedel in- en uitgeladen. Voor vakwerk (zie eerdere definitie) wordt een prijs van 78,23 gulden per manuur aangehouden. Sommige verhuisbedrijven bieden een echt pretpakket aan: de klant duikt een paar dagen onder in een hotel, de verhuizer doet al het werk. Dus: in- en uitpakken, laden, lossen, vervoeren, schoonmaken, monteren, demonteren en eventueel ook schilder- en behangwerk. Gemiddeld prijskaartje: 12.500 gulden. Exclusief hotelkosten.

Mogelijke kosten van een verhuizing Complete doe-het-zelf verhuizing met boedelbak 300 tot 400 Complete doe-het-zelf verhuizing met bestelbus 400 tot 600 Verhuizing per container (incl. transport) 550 tot 2.000 extra losser (per uur) 65 Deelverhuizing 850 tot 3.700 Opslag (per maand, per 10 m) 85 Deur-tot-deur verhuizing (basistarieven SAVAM) 1.547 tot 4.829 Vakloon (per persoon, per uur) 78 All-in verhuizing 12.500 Bedragen in guldens

    • Danielle Pinedo