DAX: geen 'Schröder-effect'

BONN, 3 OKT. De aandelenkoersen op de beurs in Frankfurt zijn de afgelopen dagen in een vrije val terechtgekomen en tot het niveau gezakt van eind vorig jaar. Beursanalisten in Frankfurt schrijven de koersval vooral toe aan de somberder prognoses van het IMF voor de internationale economische groei, de zwakkere dollar en de crises in Rusland, Azië en Latijns-Amerika. Het zogenaamde 'Schöder-effect' van een mogelijke regering van SPD en Groenen heeft een kleinere rol gespeeld.

,Wèl zal Schröder als toekomstig kanselier moeten laten zien, dat hij de gevolgen van deze crisis in Duitsland op verantwoorde wijze kan opvangen'', meent Achim Matzke, beursexpert van de Commerzbank in Frankfurt. Want de nieuwe SPD-kanselier krijgt te maken met een afnemende groei in Duitsland en een stijging van de werkloosheid. In een langzame conjunctuur maken grote ondernemingen minder winst en zullen zij volgens Matzke minder personeel aannemen.

Dat wordt een test voor het crisismanagement van een rood-groene regering, meent hij. Als de regering vervalt in fouten, die in de jaren zeventig zijn gemaakt, waardoor de kosten voor ondernemingen stijgen en de benzineprijs wordt opgedreven, zal een reactie van de financiële markten niet uitblijven, waarschuwt de financieel specialist.

Op de beurs in Frankfurt wordt gevreesd dat de beursindex nog veel verder zal zakken; sommige analisten spreken van 3500 punten. Donderdag viel de DAX met 247,95 punten tot 4226,49 punten. Gisteren werd de vrije val voortgezet en gleed de beursindex in de loop van de dag zeven procent weg, onder de cruciale grens van 4000 punten en sloot op 3962,50 punten. De banken verloren 3 tot 10 procent; alleen Deutsche Bank verdiende er een procent bij.

De grote banken hebben hun groeiprognose voor Duitsland ook bijgesteld. De Commerzbank gaat net als het IMF uit van 2,5 procent groei in 1999. Het Amerikaanse effectenhuis Merrill Lynch slechts van 2 procent groei, 1 procent minder dan het jaar daarvoor.

Veel Duitse ondernemingen hebben geprofiteerd van een sterke dollar. Nu de Amerikaanse munt zwakker wordt, zal dit zijn terugwerking hebben op de exporterende bedrijven en dat is niet goed voor de werkgelegenheid in Duitsland, zegt Stefan Bergheim, conjunctuurspecialist bij Merrill Lynch in Frankfurt. Hij verwacht dat het in het tweede kwartaal van 1999 afgelopen is met de lichte verbetering van de werkgelegenheid.

“Als SPD-voorzitter Oscar Lafontaine als toekomstig minister van financiën in de schatkist kijkt zal hem het lachen vergaan”, meent Bergheim. Als ook de Bundesbank onder druk van een rood-groene regering een ruimere geldpolitiek gaat voeren om de economie te stimuleren, moet Europa volgens Bergheim rekenen op een zwakkere euro.

    • Michèle de Waard