Banengroei VS vlakt af, beurs toch hoger

NEW YORK, 3 OKT. De banengroei in de Verenigde Staten bedroeg vorige maand slechts 69.000. Het werkloosheidspercentage steeg met 0,1 tot 4,6.

Dat heeft het bureau voor arbeidsstatistieken gisteren bekendgemaakt. De werkgelegenheidsgroei was veel geringer dan verwacht. Economen beschouwden het als een duidelijk signaal dat de Amerikaanse economie in een reactie op de crises op de wereldmarkten te maken heeft met een dalende groei.

Wall Street reageerde aanvankelijk met een daling van ongeveer honderd punten maar herstelde zich later. Beleggers denken dat met de nadering van het koersniveau van 7.540 de bodem van de daling voorlopig bereikt is. Gecomputeriseerde koopprogramma's traden in werking en stuwden de koersindex weer omhoog met 152 punten. De Dow eindigde op 7.784.

Dat de groei in de VS afneemt, blijkt ook uit andere cijfers. De consumentenindex van de Universiteit van Michigan is iets gedaald, terwijl de index van industrie-orders minder snel stijgt. Het meeste gewicht wordt toegekend aan de lager uitgevallen banengroei. De industrie verloor 16.000 banen en de bouw 20.000. In andere sectoren deed zich wel groei voor, maar niet voldoende om de 190.000 nieuwe banen op te leveren die economen hadden verwacht.

“We verwachten dat de banengroei verder afneemt en dat het werkloosheidspercentage in 1999 tot boven de vijf procent zal stijgen”, verklaarde Bruce Steinberg, econoom bij zakenbank Merrill Lynch. Het gemiddelde inkomen en de consumentenbestedingen zullen daardoor dalen. Volgens de bank zal de economische groei in de VS volgend jaar slechts 1,5 procent bedragen.

    • Lucas Ligtenberg