ANDY MANNDORFF

Andy Manndorff: Talking Elevator (Extraplatte EX 330).

Zoals veel musici uit de Oostenrijkse jazz(rock)scene maakte ook gitarist Andy Manndorff enige tijd deel uit van het grote Vienna Art Orchestra van Matthias Rüegg. Op Talking Elevator, zijn trio-cd met bassist Peter Herbert en drummer Kenny Wollesen, is daar in zoverre iets van te merken dat ook hij het theatrale en soms zelfs bombastische niet schuwt. Een voorbeeld is 'Aria' waarin Manndorff een heel stadion lijkt te moeten vullen en daar ook nog volledig in slaagt. Dat hij ook heel aards kan spelen blijkt uit het openingsstuk 'Slide for Sale' dat op een laconieke manier naar het liedje 'Love for Sale' verwijst. Wat Manndorff interessant maakt als gitarist is dat hij absoluut niet thuis te brengen is. Soms hoor je een vleugje John Scofield, Bill Frisell of zelfs Jim Hall maar het eindresultaat klinkt heel authentiek.

Een andere deugd van Manndorff is het feit dat hij zich maar zelden herhaalt. De variatie aan gebruikte techieken is groot en dat geldt ook voor de sferen die hij creëert, van pure hardrockjazz in 'Crowded Garage' tot bijna meditatieve muziek in 'Eventide'. Wie wil testen of het klikt met Manndorff, luistere naar 'Up' en 'Down' twee stukken waarin hij het helemaal alleen doet.

Herbert en Wollesen hebben slechts een dienende rol

    • Frans van Leeuwen