Winstwaarschuwing van ING; Vertrouwenscrisis teistert beurzen

AMSTERDAM/NEW YORK/ROME. Massale verkopen van aandelen hebben vanmorgen op de Europese beurzen geleid tot buitensporige koersdalingen. In Amsterdam stond de AEX-index rond het middaguur op 5,83 procent verlies.

De scherpe koersdalingen werden veroorzaakt door een zwak slot van Wall Street dat bijna 3 procent lager sloot, een dalende koers van de dollar tot 1,84 gulden en het volledig wegvallen van het vertrouwen van beleggers in aandelen. Met name bankaandelen werden wereldwijd massaal gedumpt. ING, dat gisteren een winstwaarschuwing gaf en aankondigde 1.200 banen te schrappen bij de zakenbank ING Barings, kelderde vanmorgen op de beurs met ruim 13 procent en heeft sinds juli van dit meer dan de helft aan waarde verloren. De AEX-index stond rond het middaguur op 843,38 punten, een verlies van 52,59 punten (5,87 procent), na ook gisteren al 4,7 procent te zijn gezakt. Alle koerswinst sinds november vorig jaar is daarmee weggevaagd.

Angst voor een scherpe terugval van de wereldeconomie en nervositeit over verborgen verliezen bij de financiële handel door banken sloegen gisteren op Wall Street en vanmorgen in Europa toe. Alan Greenspan, de voorzitter van de Amerikaanse centrale banken, zei gisteren dat de centrale bank vorige week heeft bemiddeld bij de redding van het speculatieve beleggingsfonds Long Term Capital Management omdat anders het gehele banksysteem door een bankroet van LTCM in gevaar zou zijn gebracht. De Hongkongse minister van Financiën, Sir Donald Tsang, zegt vandaag in een vraaggesprek met deze krant dat de activiteiten van dergelijke speculatieve 'hedge funds' door de centrale banken aan banden moet worden gelegd.

Op de financiële markten werd vanmorgen geschokt gereageerd op het nieuws dat de centrale bank van Italië heeft toegegeven zelf voor een kwart miljard dollar te hebben geïnvesteerd in LTCM. In Zwitserland diende topman Mathis Ciaballavetta van de bank UBS, die vorige week 1,3 miljard gulden afschreef op betrokkenheid bij het LTCM-debacle, vanmorgen zijn ontslag in. Gisteravond werd in New York bekend dat een ander hedge fund, het Amerikaanse Everest Capital een miljardenverlies heeft geleden.

De Duitse DAX-index verloor vanmorgen 6 procent. Londen verloor 3,7 procent, Parijs 2,8 procent. In Azië bleven de koersverliezen relatief beperkt, maar in Latijns Amerika sloot de Braziliaanse Bovespa-index ruim 9 procent lager nadat angst dat de real moet devalueren opnieuw toesloeg.