Wedden dat

Het aftellen is begonnen. ABN Amro-bestuursvoorzitter J. Kalff (61) geeft deze maand zijn eerste afscheidsinterview. Aan Opzij, het maandblad dat in de haute finance wordt gespeld sinds W. Duisenberg daarin, ver voor elke officiële mededeling, zijn voornemen onthulde de eerste acht jaar bij de Europese Centrale Bank niet vol te maken. Kalff kijkt al uit naar de extra vrije tijd. Voor zijn nevenfuncties, zoals commissaris van het Concertgebouw en een stichting tot bevordering van kankeronderzoek. “Ik heb geen aanleg voor huisman.”

In de raad van bestuur van ABN Amro zijn de voorbereidingen al in volle gang. Per 1 januari wordt nieuwkomer T. de Swaan, die afgelopen zomer overstapte van De Nederlandsche Bank, de financiële man in de raad van bestuur. Hij wordt ook de baas van de meeste stafafdelingen. De huidige chief financial officer, J. de Jong, schuift door naar de belangrijke en “sterke gegroeide” divisie buitenland. Cruciaal daarbij is, zo fluisteren ABN Amrowatchers, dat de huidige chef van de divisie, M. Drabbe, op zijn post blijft.

Wedden dat, wanneer Kalff over twee jaar met pensioen gaat, Drabbe hem zal opvolgen? Als tussenpaus, want hij is ook niet meer de jongste. Daarna is het veld open: De Jong heeft een paar jaar ervaring als de man op buitenlandse zaken, R. Groenink heeft het binnenlandse bedrijf geleid. Het enige dat nog roet in het eten kan gooien is een fusie met verzekeraar Aegon. Dan wint Aegon-topman K. Storm de marathon naar De top.

    • Menno Tamminga