Val ING zet de toon op Damrak

AMSTERDAM, 2 OKT. De winstwaarschuwing die ING gisteren nabeurs gaf drukte vanochtend de AEX-index fors in de min. Dit effect werd nog versterkt door het nieuws dat de top van de Zwitserse bank UBS is opgestapt.

De mededelingen misten hun uitwerking niet. De Amsterdamse beursbarometer duikelde bij de opening bijna 20 punten naar beneden. Rond het middaguur noteerde de index 52,59 punten (ruim vijf procent) lager op 843,38 punten.

Alle financiële waarden zaten in de min, maar ook bij bijna alle andere hoofdfondsen was het treurnis. Uitzendbureau Vedior troefde ING nog af op weg naar beneden. Het fonds zakte met 6,60 gulden ofwel 15 procent naar 37,30 gulden. Hunter Douglas noteerde procentueel ook de dubbele cijfers bij zijn teruggang. Het fonds zakte ruim 11 procent en ging 6,90 gulden achteruit op 55,10 gulden.

Alleen KLM, ASML en Van Ommeren noteerden kleine plusjes van één tot twee dubbeltjes. De handel beschouwt dat als een kleine correctie op de forse dalingen die deze fondsen de afgelopen tijd lieten zien.

NEW YORK De beurs van New York heeft gisteren opnieuw een zwaar verlies geleden. De Dow Jones-index kwam uit op 7.632,53 punten, een daling met 210,09 punten. Het is vooral een gebrek aan vertrouwen dat Wall Street parten speelt: angst voor slechte winstcijfers over het derde kwartaal en vrees voor een economische recessie. Een dag eerder moest de Amerikaanse beurs met een verlies van 237,90 punten ook al fors inleveren.

De teruggang van de laatste twee dagen betekent dat de Dow Jones-index in korte tijd met 5,6 procent is gedaald. Met betrekking tot het derde kwartaal zijn de verwachtingen dramatisch veranderd, zei een handelaar. Beleggers zijn bang dat de groei van de winsten aanzienlijk zal afnemen. Bovendien leidt bezorgdheid over lagere economische groei tot angst voor een recessie.

Gisteren waren er vooral rake klappen voor de technologiesector, de detailhandel en bedrijven in de gezondheidszorg. De technologiefondsen deden het vorige week nog erg goed. Juist daarom was nu de neergang in deze sector zo groot, aldus handelaren. Opmerkelijk was dat er geen negatief nieuws over de sector was.

In Brazilië daalden de beursenkoersen gisteren dramatisch. De toonaangevende index verloor in één dag 8,5 procent.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio is vanmorgen iets hoger gesloten. Tijdens de handel kwam de beursindex voor het eerst in bijna dertien jaar onder de grens van 13.000 punten.