Uitvaart op de fiets

“De maker van de fietskar heeft hem eigenlijk voor zichzelf gemaakt, maar omdat hij hem nog niet nodig heeft, mocht hij hier worden gebruikt”, aldus de Groningse uitvaartonderneemster Nellian Dijkema in haar toelichting op de uitvaart per fietskar, de milieuvriendelijkste uitvaart die ze tot nog toe heeft verzorgd.

“We hebben de route, die door het Noorderplantsoen ging, eerst verkend, zodat we geen onverwachte obstakels zouden tegenkomen. We hebben van te voren ook met de betrokkenen gesproken over de mogelijke reacties van het publiek”, zegt Nellian Dijkema. Tijdens de tocht zelf fietsten een paar jongetjes mee, die wat opmerkingen maakten. Dijkema: “De mensen op de volgfietsen hebben dat heel goed opgenomen.”

Aldus het laatste nummer van Schoonschrift, een 'actueel maandblad over natuur en milieu in de provincie Groningen', dat verder meldt: “Het is een fraaie, zwartgelakte fietskar, waar op zijn eerste functionele tocht door Groningen de dode werd vervoerd in een zelfgemaakte, onbeschilderde berken kist. De kist was aan de binnenzijde bekleed met riet uit de Weerribben. De broer van de overleden vrouw bereed de fiets. Er waren geen volgauto's, maar volgfietsen.”

De uitvaart zonder auto's was een wens van de overledene.

    • Pek van Andel