Topman van UBS stapt op na grote verliezen

ZÜRICH, 2 OKT. Mathis Cabiallavetta, bestuursvoorzitter van de Zwitserse bank UBS, heeft zijn functie neergelegd. Hij heeft daarmee de consequenties getrokken uit de verliezen die zijn bank, de grootste van Europa, bank heeft geleden in transacties met het Amerikaanse beleggingsfonds Long-term Capital Management (LTCM). Cabiallavetta werd in maart nog uitgeroepen tot Europees bankier van het jaar.

Nadat bekend werd dat de bank 950 miljoen Zwitserse franc (1,3 miljard gulden) had verloren door de riskante transacties van LTCM, doken direct de speculaties op dat Cabiallavetta zou opstappen om de beschadigde reputatie van de bank op te krikken.

UBS liet vandaag in een verklaring weten dat intern onderzoek heeft uitgewezen dat het risicobeheer tekortkomingen vertoont. Van nalatigheid is echter geen sprake, aldus de bank.

UBS, vorig jaar ontstaan uit een fusie tussen Union Bank of Switzerland en Swiss Bank Corporation, liet verder weten dat het interne onderzoek al was begonnen voordat de verliezen aan het licht kwamen. De bank heeft maatregelen genomen om te voorkomen dat zich in de toekomst soortgelijke verliezen voordoen. “We hebben onze les geleerd”, aldus de verklaring.

Het beleggingsfonds LTCM raakte diep in de problemen door riskante transacties met afgeleide financiële producten op onzekere markten als Rusland. Door tussenkomst van de Amerikaanse centrale banken kwam er een financieel vangnet van commerciële banken van de grond.

De autoriteiten waren bang voor een domino-effect en voor het volledig verdwijnen van het vertrouwen als LTCM het niet meer zou redden.

Behalve Cabiallavetta stappen nog drie topfunctionarissen van UBS op. De leiding van de bank komt voorlopig in handen van vice-bestuursvoorzitter Alex Krauer. (DPA)