Tauziat houdt bij Grand Slam Cup eer van oudjes hoog

MUNCHEN, 2 OKT. Een 30-jarige Française houdt in München als laatste de eer hoog van het legioen 'oude' speelsters in het tenniscircuit. Nathalie Tauziat voorkwam gisteren dat het kwartet halvefinalisten bij de Grand Slam Cup geheel zou bestaan uit jeugdige speelsters.

Tauziat moest er een kunststukje voor afleveren. Ze versloeg de 22-jarige Amerikaanse Lindsay Davenport, die vorige maand de US Open won: 4-6, 6-1 en 7-5. In Zuid-Duitsland heersen, buiten Tauziat, de tieners. Venus Williams (18) versloeg, net als drie weken geleden in New York, de Spaanse Arantxa Sanchez-Vicario. De Amerikaanse was snel klaar: 6-3 en 6-2. Martina Hingis (18) en Patty Schnyder (19) uit Zwitserland haalden woensdag de halve eindstrijd al.

Wimbledon-finaliste Tauziat weet zich door de zege op Davenport verzekerd van vier ton aan prijzengeld. De derde set tussen beide vrouwen was zeer spannend. Davenport verloor driemaal haar service, maar knokte zich telkens knap terug. Het vierde opslagverlies kwam ze niet te boven. Na twee uur tennis in de Olympiahalle benutte Tauziat haar tweede matchpoint.

Verlies aan punten voor de wereldranglijst leverde het Davenport niet op. Het toernooi in München telt daarvoor niet mee. Tauziat speelt vandaag tegen Williams. De andere halve eindstrijd gaat tussen Hingis en Schnyder.

Williams, nummer vijf van de wereld, kruipt steeds dichter naar de absolute top. Bij haar profdebuut in 1994 in Oakland verloor ze nog van Sanchez. Gisteren bleef ze de Spaanse voor de vijfde keer de baas. “Ze heeft nu meer ervaring en zelfvertrouwen”, zei Sanchez. “Haar spelletje is hetzelfde. Ze slaat hard, maar als je haar laat lopen, maakt ze fouten.”

Williams hoefde ditmaal tegen haar vermoeide opponente niet te lopen. Sanchez kwam ongewoon vaak naar het net. Zonder succes, na 77 minuten was de partij voorbij.

Bij de mannen haalde de Australiër Mark Philippoussis als eerste de halve finales. Hij versloeg de Zweed Jonas Bj/orkman met 4-6, 7-6 en 6-1. Het duel tussen de meester van de service (Philippoussis) en de return (Bj/orkman) was scherp tot de tiebreak van de tweede set. US Open-finalist Philippoussis brak daarna het verzet van zijn tegenstander (7-1) en speelde de partij simpel uit.

De Australiër ontmoet morgen in de halve eindstrijd Marcelo Rios. De Chileen won van de Spanjaard Felix Mantilla: 7-6 en 7-5. De andere halvefinalisten komen uit de nog te spelen wedstrijden Kucera-Ivanisevic en Korda-Agassi. (DPA)