Rwanda-tribunaal: levenslang voor ex-burgemeester

ARUSHA, 2 OKT. Het Internationale Tribunaal voor Rwanda, dat is gevestigd in Arusha, Tanzania, heeft vanmorgen de Rwandese ex-burgemeester Jean Paul Akayesu tot driemaal levenslang veroordeeld. Akayesu was op 2 september schuldig bevonden aan genocide en misdaden tegen de menselijkheid. De Senegalese rechter Laity Kama, die de bewuste kamer van het tribunaal voorzat, lichtte de uitspraak aldus toe: “Genocide is de misdaad aller misdaden, die bij uitstek het collectieve geweten schokt”.

Het is de tweede maal dat het tribunaal, dat is ingesteld door de Verenigde Naties, een strafmaat bepaalt voor een van de hoofdschuldigen aan de volkerenmoord in Rwanda in 1994, waarbij zo'n 800.000 etnische Tutsi's en gematigde Hutu's systematisch werden omgebracht. Akayesu was in 1994 burgemeester van de gemeente Taba, waar naar schatting 2.000 Tutsi's zijn vermoord.