Ruiters boos over jurering van Van Grunsven; Zilver voor dressuurploeg

ROME, 2 OKT. Op de Wereldruiterspelen in Rome heeft de Nederlandse dressuurploeg gisteren een zilveren medaille behaald, achter Duitsland, maar de tevredenheid hierover werd overschaduwd door onvrede met de jurering.

De Duitse ploeg bleef in zijn geheel duidelijk voor op het Nederlandse viertal. Met 5593 punten kregen de Duitsers tachtig punten meer dan Anky van Grunsven, Coby van Baalen en Ellen Bontje bij elkaar reden - het resultaat van Gonnelien Rothenberger en haar paard Dondolo, de minste in de Nederlandse ploeg, werd niet meegeteld. Bronzen-medaillewinnaar Zweden vormde geen serieuze bedreiging voor de tweede plaats van Nederland.

Ook buiten de Nederlandse ploeg werden er gisteren in het stadion Flaminio, waar de dressuur wordt gereden, opnieuw veel vraagtekens gezet bij de jurering, zoals vaker in het verleden. Van Grunsven had een prachtige, vrijwel foutloze proef gereden en kreeg daarvoor 1937 punten. Tot verbazing van veel toeschouwers kreeg haar grote rivaal Isabell Werth daarna acht punten meer, een nieuw wereldrecord. De Duitse juryvoorzitter Volker Moritz, die zelf Van Grunsven meer punten had gegeven, had op een persconferentie na afloop moeite om de voorkeuren van zijn Italiaanse en Belgische collega-juryleden voor Werth en haar paard Gigolo uit te leggen.

De punten van gisteren tellen mee in de strijd om de individuele wereldtitel, die zondag wordt afgesloten met de kür op muziek. “Er zijn nog twee dagen te gaan,” zei Van Grunsven na afloop laconiek. “We zullen ervoor vechten.” Ze maakte duidelijk dat ze zich niet uit het veld wilde laten slaan door wat velen zagen als het voortrekken van Werth. Van Grunsven zei heel blij te zijn met de manier waarop haar paard Bonfire had gereden, volgens haar een goed voorteken voor de resterende proeven. Ook andere leden van de Nederlandse ploeg hielden zich dit keer op de vlakte, in tegenstelling tot de harde uitvallen na een vergelijkbare situatie vorig jaar bij de Europese kampioenschappen in Verden.

De belangstelling van het publiek voor de spelen was gisteren matig. De Romeinse organisatoren, die in negen maanden alles moesten regelen nadat Dublin zijn kandidatuur had ingetrokken, hopen dat er dit weekeinde meer mensen komen kijken.

    • Marc Leijendekker