Rotterdam wil progressieve burgemeester

ROTTERDAM, 2 OKT. Een kleine meerderheid in de Rotterdamse gemeenteraad heeft een lichte voorkeur voor een burgemeester van linkse signatuur als opvolger van A. Peper. Dat bleek gisteren uit de toelichtingen op de profielschets voor de nieuwe burgemeester, die werd aangeboden aan de commissaris van de koningin in Zuid-Holland, mevrouw Leemhuis-Stout. Volgende week begint de formele sollicitatieprocedure voor de benoeming.

De PvdA, met 15 van de 45 zetels de grootste fractie, bepleit een burgemeester van linkse signatuur gezien de progressieve meerderheid in de raad. Ook de SP (vier zetels) wil een linkse burgemeester, maar bij voorkeur een vrouw. GroenLinks, dat ook vier zetels heeft, heeft liever een 'politiek ongebonden' burgemeester. Ook de Stadspartij (twee zetels) heeft liever een 'ongebonden' opvolger.

Volgens de profielschets moet de burgemeester binnen de Rotterdamse cultuur passen en, anders dan Peper, in Rotterdam wonen. Hij moet 'bruggenbouwer' zijn, onder meer omdat begin volgende eeuw een derde van de Rotterdammers van buitenlandse origine is. Ook moet hij een 'topbestuurder' zijn, een goede ambassadeur, alsmede een 'strateeg'.