Rotterdam geeft geconfisqueerd schilderij terug

ROTTERDAM, 2 OKT. De gemeente Rotterdam gaat een schilderij dat tijdens de oorlog door de nazi's was geconfisqueerd, teruggeven aan de nakomelingen van de oorspronkelijke eigenaar. Het gaat om een klein stilleven van de zeventiende-eeuwse kunstenaar Dirk van Delen dat sinds 1976 in het bezit is van het Museum Boymans-van Beuningen.

Het doek was eigendom van de Franse joodse verzamelaar Adolphe Schloss, wiens collectie tijdens de oorlog door de nazi's in Parijs in beslag werd genomen. Na de oorlog dook het schilderij op bij de in Nederland wonende Russisch-joodse collectionneur Vitale Bloch. Na diens overlijden kwam de Van Delen in het bezit van Boymans-van Beuningen. Nadat de Amerikaanse nakomelingen van Schloss een claim hadden ingediend, besloot de gemeente Rotterdam tot een onderzoek, door onder meer de Inspectie Cultuurbezit. Dat heeft uitgewezen dat de claim van de erfgenamen van Schloss terecht is.