Roofmierenruzie

Twee grote tekenfilms over insecten zijn deze en volgende maand in Amerika voor het eerst in de bioscoop te zien - en later ook bij ons.

Mieren spelen de hoofdrol in de film Antz (ant is het Engelse woord voor mier), die vandaag in Amerika voor het eerst te zien is. Het gaat over een gewone werkmier met de naam Z-4195, die een held wordt: hij beschermt de mierenkolonie tegen de kwaadaardige plannen van een slechte vechtmier, generaal Mandible. Antz is een tekenfilm die helemaal op de computer gemaakt is, met de mooiste en nieuwste trucs uit de computertoverdoos.

Volgende maand komt er nog een computertekenfilm over insecten in Amerika in de bioscoop, gemaakt door de Disney-studio's: A Bug's Life, in het Nederlands: Een Luizenleven. Het verhaal lijkt een beetje op dat van Antz, maar er is een groot verschil. De mierenfilm Antz is niet bedoeld voor kinderen, terwijl Disney's Een Luizenleven wel voor kinderen bedoeld is. Antz komt in november in de Nederlandse bioscopen - alleen in de Engelse versie, en Disney's film Een Luizenleven komt, ook in een Nederlandstalige versie, in februari 1999 in de bioscoop.

Inmiddels is in Hollywood, waar de filmstudio's zijn waar beide films gemaakt zijn, ruzie uitgebroken over de twee insectenfilms. De makers van de Disney-film, de studio Pixar, die ook Toy Story maakte, zeggen dat de makers van Antz, de DreamWorks studio, het idee en verhaal van de film gepikt hebben. 'Belachelijk' zegt iemand van de DreamWorks-studio in de Britse krant The Times over de beschuldiging. Maar dat ze bij Disney denken dat het idee gepikt is, is niet zo gek. Want de baas van de DreamWorks-studio is de man die voor Disney de film De Leeuwenkoning maakte, Jeffrey Katzenberg. Hij is boos weggelopen bij Disney, toen hij na het succes van De Leeuwenkoning niet de baas van Disney worden mocht. Nu lijkt het erop dat beide filmstudio's hun ruzie via de bioscopen met elkaar uitvechten. Als roofmieren.