Plan Churchill voor oorlog tegen Stalin

LONDEN, 2 OKT. De Britse premier Winston Churchill heeft direct na de capitulatie van de nazi's laten onderzoeken hoe zijn kansen lagen voor een oorlog die de Sovjet-dreiging de kop moest indrukken. Onlangs vrijgegeven documenten laten zien dat het plan met code-naam 'Operation Unthinkable', door de Britse generale staf werd afgewezen. “We zijn niet in de positie om een offensief te beginnen en snel succes te boeken”, lieten de generaals op 8 juni 1945 aan Churchill weten.

In 'Operation Unthinkable' werd er van uit gegaan dat de Britten en Amerikanen op 1 juli 1945 met 500.000 manschappen de aanval zouden openen op de Sovjet-troepen in Europa. Volgens het plan zouden ook 100.000 soldaten van de Duitse Wehrmacht kunnen deelnemen aan de aanval. Bovendien werd gerekend op steun van Poolse militairen op het moment dat daar tegen de Russen zou worden gevochten.

In het rapport werd geconcludeerd dat het numerieke overwicht van het Sovjet-leger te groot was. Ook werd herinnerd aan het mislukken van operatie Barbarossa, Hitlers invasie van de Sovjet-Unie in 1941, en er werd gewezen op het gevaar dat de Amerikanen uiteindelijk hun belangstelling voor Europa zouden verliezen.

Volgens historicus John Erickson van de universiteit van Edinburgh, die verbaasd is dat het document niet is vernietigd nadat het plan was afgewezen, zullen Russische historici in het plan een bewijs zien dat Stalin de geallieerden terecht wantrouwde.