OMBOUWEN

Exploitanten van koffie-automaten, parkeermeters en autowasstraten zitten met de handen in het haar. De invoering van de euro dreigt voor hen uit te draaien op een regelrechte ramp. Dat de euro er aankomt wisten ze natuurlijk al lang, maar het begint er steeds meer op te lijken dat de komst van de euro vel sneller dan verwacht zal leiden tot het verdwijnen van de gulden.

Aanvankelijk leek de automatenlobby in Brussel succes te boeken. De 'duale fase', de periode dat gulden en euro naast elkaar in omloop zijn, werd op maximaal zes maanden gesteld. Zes maanden was voor de exploitanten van koffie-automaten, parkeermeters en autowasstraten genoeg tijd om alle apparaten om te bouwen naar euro's.

Maar nu ziet het ernaar uit dat de duale fase, als het aan minister Zalm (Financiën) ligt, hooguit een maand gaat duren of misschien zelfs wel helemaal verdwijnt. In het ergste geval, voor de automatenbranche, zou het Nationaal Forum voor de introductie van de euro, waarin de automatenbranche niet vertegenwoordigd is, het over enkele weken zelfs in zijn hoofd kunnen halen te kiezen voor de 'legal big bang', de invoering van de euro in één dag.

Niet bekend

    • Jochen van Barschot