Israel bevestigt: DMMP in toestel

ROTTERDAM, 2 OKT. De Israelische regering heeft gisteren officieel bevestigd dat de grondstof dimethyl methylfosfonaat (DMMP) aan boord van het neergestorte El Al-toestel bestemd was voor de aanmaak van het zenuwgas Sarin. De woordvoerder van premier Netanyahu zei in een persverklaring dat het zenuwgas nodig is om filters van gasmaskers te testen.

NRC Handelsblad meldde afgelopen woensdag dat het verongelukte vrachtvliegtuig 240 kilo van de stof dimethyl methylfosfonaat aan boord had. Dit chemisch product geldt als de belangrijkste grondstof voor Sarin. De zending was afkomstig van Solkatronic Chemicals in de VS. Het Israelische instituut was volgens de directeur van Solkatronic “enkele jaren” klant bij deze onderneming. De grondstof was bestemd voor het Israel Institute for Biological Research in Ness Ziona bij Tel Aviv. Het instituut geldt als 'verboden gebied'. Europese specialisten op het gebied van gifgas bevestigden desgevraagd dat de combinatie van hoeveelheid DMMP en de ontvanger zonder meer duidde op het produceren van het dodelijke zenuwgas. Hun veronderstelling is dat er grootschalige veldproeven mee worden gedaan. Het vliegtuig bevatte ook twee andere stoffen voor productie van zenuwgas.

Na het neerstorten van de vracht-Boeing is, aldus de woordvoerder van Netanyahu, een nieuwe zending DMMP naar het Israelische laboratorium gestuurd.

Een woordvoerder van El Al onderstreepte dat de Nederlandse autoriteiten die de ramp onderzochten, al bijna zes jaar de beschikking hebben over het document waar het dimethyl methylfosfonaat op staat vermeld. Twee jaar geleden is het stuk in een bundel met 165 andere slecht gekopieerde vrachtdocumenten naar de Tweede Kamer gestuurd. Niemand is toen iets bijzonders opgevallen, ook het departement blijkbaar niet.

De Tweede Kamer besloot deze week een parlementair onderzoek te houden naar de ramp. Het onderzoek moet kunnen overgaan in een enquête waarbij mensen onder ede kunnen worden gehoord. Minister Netelenbos is het daarmee eens, maar ze wil wel een ordelijke discussie.