Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

ING-top verliest ook geloofwaardigheid

Woensdag ontkende ING geruchten over grote verliezen op eigen financiële handel. Gistermiddag bleek het tegendeel: een winstwaarschuwing. Beleggers geven geen cent meer voor de bankactiviteiten van ING.

ROTTERDAM, 2 OKT. “Het was uitgelekt. Afgelopen week werden wij al gebeld door beleggers die zeiden: ING gaat haar winstprognose verlagen.”

Analist H. Hakker van de Amsterdamse vestiging van de Duitse bank Metzler kan er kort over zijn: de raad van bestuur van ING heeft een geloofwaardigheidsprobleem. Op woensdag via de elektronische nieuwsdienst Reuters geruchten ontkennen over grote verliezen in eigen financiële handel en een op handen zijnde winstwaarschuwing, en dat gistermiddag toch officieel melden; dat is “niet correct”.

“Deze gang van zaken is niet geheel geloofwaardig”, valt een grote belegger hem bij, die gezien de relaties in de financiële wereld niet met naam genoemd wil worden.

Een woordvoerder van ING noemt de geruchtenvorming “logisch” gezien de handelsverliezen die internationale zakenbanken de afgelopen weken hebben gemeld. “Maar de raad van bestuur komt tot een winstprognose op basis van informatie uit het bedrijf, niet op basis van geruchten in de markt.”

De winstwaarschuwing nu (van ten minste 30 procent winstgroei naar 15 procent) is een pijnlijke ervaring voor de kersverse bestuursvoorzitter G. van der Lugt en voor de complete ING-top, die de afgelopen jaren stelselmatig een reputatie van conservatieve prognoses heeft opgebouwd. Je kunt maar beter opgaan dan afgaan, placht voormalig bestuursvoorzitter A. Jacobs te zeggen: liever een langzame, kwartaalsgewijze verhoging van de winstprognose dan snel omhoog, en vervolgens afgaan met een tegenvaller.

Ten opzichte van de piek in de derde week van juli (155,30 gulden) is de koers van de aandelen ING met bijna 60 procent gekelderd tot onder de 70 gulden vanochtend.

De dramatische koersval weerspiegelt toenemende twijfel in de financiële wereld over de manier waarop ING omgaat met haar beheer en de tijdige afwaardering van de risico's die worden gelopen in de eigen financiële handel en daaraan gerelateerde activiteiten.

Enkele weken geleden trok de financiële grootmacht de aandacht door het debâcle bij dochter Extra Clearing, die op de Europese optiebeurs handelaren (market makers) financiert en hun transacties garandeert ten opzichte van hun tegenpartijen. De risicobeheersing bleek ernstige manco's te hebben vertoond, koppen rolden en ING moest 50 miljoen op tafel leggen om het verdwenen kapitaal van Extra Clearing aan te vullen. “Wanneer pak je je verlies als financiële instelling op de posities op de markten; dat blijft een grijs gebied”, zegt een vermogensbeheerder.

De winstwaarschuwing is grotendeels het gevolg van de spectaculaire verliezen die ING in haar eigen financiële handel heeft geleden. Analist H. Hakker van de Duitse bank Metzler rept van een verlies van 700 miljoen gulden in het net afgelopen derde kwartaal.

Deze verliezen zijn geleden in handel in het schuldpapier van bedrijven en overheden uit de voormalige snel groeiende economieën (emerging markets), een activiteit waarin ING en zakenbankdochter Barings samen tot de mondiale marktleiders behoren.

Ondanks het schrappen van 1.200 van de 9.000 banen bij ING Barings wegens het ingezakte volume van activiteiten houdt ING vol dat zij in alle landen waarin zij nu een kantoor heeft gevestigd zal blijven.

De groep waarschuwt wel dat een “strategische heroverweging van alle activiteiten” in gang is gezet “teneinde de juiste organisatie-omvang vast te stellen”.

Dat een aantal van - op zijn hoogst - een paar honderd handelaren zulke grote verliezen kan veroorzaken dat de winstgroei uit de activiteiten van 70.000 werknemers elders in het ING-bedrijf wordt gehalveerd komt hard aan onder analisten en beleggers. De omvang van deze verliezen bij ING stijgt uit boven die in andere financiële crises van recente datum, zoals de Mexico-crisis eind 1994 en de koersval in effecten met een vaste rente begin 1994.

Op basis van de financiële criteria die analisten gebruiken om de waarde van verzekeraars vast te stellen, kregen beleggers eerder deze week bij een koers van 80 gulden het bankbedrijf van ING al voor niets bij de profijtelijke verzekeringszaken van ING.

De vertrouwenscrisis op de financiële markten is nu zodanig dat beleggers bij de huidige koers van ING de complete bank zelfs een negatieve waarde geven.