Het blijde verleden

Ajax 1900-1998. W'95, Pentium 133 processor. Uitgave Ajax Merchandising. Prijs f 59,95. (Zie ook www.ajax.nl)

Het is niet zozeer een nuttig ding als wel een hebbeding. Het nieuwste product uit de Ajax-fabriek Ajax 1900-1998 (een historisch overzicht op dubbel cd-rom) verschaft weliswaar veel informatie voor wie Ajax van nabij wil blijven volgen, maar het is bovenal leuk speelgoed. Want na een of twee keer een blik op de letters, foto's en filmbeelden te hebben geworpen, na het toespraakje van voorzitter Van Praag en de uitleg over het wel en wee te hebben beluisterd, weet je het wel - voor zover je het nog niet wist.

Leuk, dat Ajax op het terrein van multi-media de concurrerende clubs vooruit is. Want Ajax moet natuurlijk wel op alle gebieden de eerste blijven, vinden de handelsgeesten van het Amsterdamse bedrijf. Nu Feyenoord nog en natuurlijk PSV, wiens grote baas toch de nieuwste snufjes op o.m. elektronicagebied en computers op de markt probeert te brengen. Het zal niet lang meer duren of alle clubs van Nederland hebben een eigen cd-rom uitgebracht met historische overzichten, foto's en leuke verkooppraatjes. Zoals alle clubs in het betaald voetbal ook over een eigen web-site beschikken waarop zowat alles te vinden is wat de voetballiefhebber van de betreffende clubs wil weten. Op de site van Willem II (www.willem-ii.nl) was bijvoorbeeld dinsdagnacht na de triomf op Dinamo Tblisi een vraaggesprek met de speler Mark Schenning te beluisteren. Vindingrijk en leuk.

Maar hoe leuk en informatief de andere clubs zich ook via Internet proberen te manifesteren, Ajax heeft als club toch het meest te bieden. De rijke historie met grote triomfen in de Europese bekertoernooien, de verschillende stadions (het Houten Stadion, de Meer, het Olympisch Stadion en de Arena), de supertalenten die Ajax heeft opgeleid en de schitterende doelpunten van schitterende spelers die Ajax rijk is (geweest). De filmbeelden van de doelpunten uit de grote tijden zijn het natuurlijk het leukst. En dan de foto's uit de verre oudheid, maar zoals gezegd: na een of twee keer weet je het wel een beetje.

De positieve zaken krijgen natuurlijk de meeste aandacht. Ajax is niet voor niets een wereldberoemde club geworden met een wereldberoemd overdekt stadion. Zo is er een uitgebreide rondleiding door de Arena waarin bijna alle salons, van die voor het materiaal tot die voor het wassen van de vervuilde en bezwete ledematen, te zien zijn. Het is inderdaad een paleisje, waarop de Ajacieden met recht trots kunnen zijn. Over de groeistoornissen van het Arena-gras wordt met geen woord gerept, ja, dat door allerlei technische hoogstandjes het gras in optimale conditie kan worden gehouden. Nou, dat wisten we natuurlijk al lang.

De filmbeelden over de jeugdopleiding op het sportpark De Toekomst aan de rand van de Arena zijn aandoenlijk. Kleine donkere krullebolletjes die al op zeer jeugdige leeftijd het Ajax-systeem onder de knie proberen te krijgen. Het is informatief om nog eens ook te horen hoe de ouders bij de opleiding van hun kinderen betrokken worden. Goede uitleg, goede beelden, de cd-rom verschaft duidelijkheid.

Maar Ajax is meer dan mooi en succesvol voetbal. Ajax is meer dan Michels, Cruijff, Van Basten, Keizer, Kieft en Swart. Ajax is ook het staafincident in de wedstrijd tegen Austria Wien, de moord in Beverwijk op een Ajax-supporter en het wangedrag van vele andere Ajax-supporters. Het zijn natuurlijk geen zaken waarmee een club de markt op gaat - of tegenwoordig zowaar de beurs. Maar zonder negatieve zaken is de dubbel cd-rom geen getrouwe weergave van de werkelijkheid.

Tja, en dan de prijs. Bijna zestig gulden, het is nogal wat voor zoveel dingen die we al wisten en hadden gehoord en gezien. Maar laten we niet zeuren. De doelpunten van Cruijff en Van Basten, de opnamen van de vele finales die Ajax speelde en de rijke historie van de club mogen nog best eens op hun waarde geschat worden. Af een toe een kwartiertje cd-rommen met Ajax is daarom heus wel de moeite waard.

    • Guus van Holland