'Herstel relatie met Iran niet te spoedig'

DEN HAAG, 2 OKT. De fracties van PvdA en CDA in de Tweede Kamer willen dat de regering geen haast maakt met de beëindiging van het diplomatieke isolement van Iran. Dat zeiden zij gisteren in een overleg met minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) en staatssecretaris Ybema (Economische Zaken).

De PvdA'er Koenders vroeg nog geen definitieve besluiten te nemen over een voorgenomen bezoek van Van Aartsen aan Iran, volgend voorjaar, en een door Ybema overwogen handelsmissie in mei 1999. De minister maakte bij de VN in New York vorige week zijn reisplan bekend na een gesprek met zijn Iraanse collega, wiens regering toen net de 'fatwa' had ingetrokken om de schrijver Salman Rushdie wegens belediging van de islam en de profeet Mohammed te doden.

Volgens Koenders is er sindsdien over de houding van het bewind in Teheran jegens Rushdie alweer veel onduidelijkheid ontstaan. Bovendien is in dat land nog niet veel van een verbeterd mensenrechtenbeleid te zien, zei hij. Daarover moet meer helderheid komen, vindt hij.

De CDA'er Verhagen liet zich net zo uit. Hij wees er voorts op dat Iran al een half jaar weigert om een missie van Buitenlandse Zaken en Justitie toe te laten die moet onderzoeken of afgewezen en uitgeprocedeerde asielzoekers uit Iran veilig naar hun land terug kunnen.

Van Aartsen zei op zichzelf wel gevoelig te zijn voor de bedenkingen uit de fracties van PvdA en CDA. Maar het duurt nog vele maanden voor hijzelf en de handelsmissie naar Iran zouden gaan, zei hij, “en de ontwikkelingen kunnen daar heel snel verlopen”.