'Geen racisme bij politie Londen'

LONDEN, 2 OKT. Commissaris Paul Condon, het hoofd van de Londense politie, heeft gisteren ontkend dat er binnen zijn dienst sprake is van “geïnstitutionaliseerd racisme”. Condon werd gehoord in een gerechtelijk onderzoek naar de manier waarop de politie de moord op de zwarte student Stephen Lawrence heeft aangepakt.

Hij bood zijn excuses aan tegenover de ouders van de jongen, maar zei niet te geloven dat racisme de oorzaak ervan was dat er geen daders waren veroordeeld. Stephen Lawrence werd vijf jaar geleden doodgestoken, toen hij stond te wachten op een bus. Binnen enkele dagen waren er twintig getuigen die vijf mannen als daders aanwezen. Ze werden pas twee weken later aangehouden, waarna uiteindelijk drie van hen voor de rechter werden gebracht.

De rechter keurde een deel van het bewijsmateriaal dat de politie had vergaard af en de verdachten gingen vrijuit. Na hun vrijspraak kunnen ze niet opnieuw worden berecht.