Franse boeken

Boekhandel Allert de Lange aan het Amsterdamse Damrak heeft haar afdeling Franse literatuur opgedoekt. Aanleiding is het vertrek van Renée van Heerwaarden naar Athenaeum, de vrouw die de afdeling de laatste dertien jaar beheerde. De gerenommeerde afdeling, die vanaf het begin van de eeuw bestaat, verhuist met haar mee.

“De omzet van de Franse literatuur staat al een tijdje onder druk”, zegt Wim van Loon, directeur van Allert de Lange. Volgens hem was het bij het vertrek van Van Heerwaarden niet verstandig de afdeling in stand te houden. “Dan moet je speciaal iemand inhuren en vanaf het begin opleiden. Terwijl de verkoop ondanks alle inspanningen terugloopt.”

Dus stelde Van Loon voor dat naast de beheerder ook de afdeling zelf naar Athenaeum zou verhuizen. Die boekhandel hapte meteen toe, zegt medewerker Bart Vlek. “Wij waren op zoek naar iemand voor de Franse literatuur en waren heel blij toen bleek dat we Renée van Heerwaarden konden krijgen. Vervolgens kwam de directeur van Allert de Lange vertellen dat zij wilden gaan afslanken.”

Zo blijft er in ieder geval één gespecialiseerde afdeling Franse literatuur in de hoofdstad. Het Amsterdamse dagblad Het Parool berichtte vrijdag nog dat de Franse literatuur 'volledig uit de stad verdween'. Volgens Van Heerwaarden, inmiddels aan het werk bij Athenaeum, is dat onzin. “Er is geen achteruitgeng. Ik heb alles meegenomen, van de kinderboeken tot de Pléiade-reeks. Het is een complete collectie, groter dan die van sommige Franse boekhandels. Gelukkig heb ik hier al wat lege planken gezien.” Ze was verrast dat ze haar afdeling mee mocht nemen naar haar nieuwe baan. “Ik heb de afdeling niet opgezet, alleen voortgezet. Dan verwacht je dat hij na je vertrek in stand wordt gehouden. Ik ben helemaal niet pessimistisch over de toekomst van het Frans. Bij Allert de Lange heeft ook nooit iemand gezegd dat het misschien beter zou zijn de afdeing op te heffen.”

Op het Damrak blijft alleen een aantal planken met Franse bestseller-pockets over. De kelder van de winkel, waar de Franse afdeling de laatste jaren was ondergebracht, is nu gereserveerd voor 'de betere ramsj', aldus Van Loon. “De onderneming moet gezond blijven. We hebben er een traantje om weggepinkt, maar Franse literatuur lukt niet meer op het Damrak. Er zijn hier nog nauwelijks andere winkels die iets met boeken te maken hebben. Bovendien daalt het aantal studenten Frans.” De winkel wil haar andere specialisatie, kaarten en reisgidsen, wel verder uitbouwen.

    • Arjen Fortuin