Eet een boleet; Paddestoelen zoeken 1

Als je nu een wandeling in het bos maakt, zie je overal paddestoelen. Niet alleen in het bos trouwens, ook langs de weg en zelfs middenin de stad groeien paddestoelen. Wie de naam paddestoel heeft bedacht weet ik niet, en zelf heb ik nog nooit een pad op een stoel zien zitten, maar andere mensen misschien wel. Er bestaan duizenden verschillende soorten paddestoelen, in allerlei kleuren en maten en vormen. Sommige paddestoelen zien eruit als een oor of als een spons of als een piemel, maar de meeste soorten hebben een steel en een hoed.

Paddestoelen zijn geheimzinnige groeisels. Zelfs mensen die een speciale studie doen naar wat groeit op de aarde weten er nog niet alles van. Wat vast staat is dat een paddestoel eigenlijk de vrucht is van een weefsel van draden dat onder de grond zit. Die draden, die met een latijns woord mycelium heten, zijn meestal verbonden aan een boom, een eik, of een beuk, of een berk bijvoorbeeld. Als de weers-omstandigheden gunstig zijn gaat dat dradenweefsel 'bloeien' en komen de paddestoelen uit de grond. Zo'n zomer als we dit jaar hebben gehad, met veel regen, maar weinig kou, daar voelen de paddestoelen zich heel lekker bij (in tegenstelling tot mensen). Paddestoelen zijn namelijk schimmels, en iedereen weet dat schimmels van vocht houden.

Hoewel ik een mens ben, hou ik toch van natte zomers, omdat ik zo ontzettend graag paddestoelen pluk en eet. Ze zijn zo lekker dat ik er wel soep van lust. Hier in Nederland kopen de meeste mensen paddestoelen op de markt of in de winkel. Maar in andere landen gaat iedereen in het paddestoelenseizoen de bossen in om ze zelf te plukken. En dat deden de oude Romeinen ook al.

Als je zelf paddestoelen plukt, moet je er wel wat vanaf weten, omdat er ook giftige soorten zijn, waar je ziek van kunt worden of zelfs dood van kunt gaan (zoals er ook giftige bessen en planten zijn, die je niet moet eten). Het is dus oppassen geblazen.

Maar er zijn een paar soorten paddestoelen die heel gemakkelijk te herkennen zijn en die je zonder angst en beven mee naar huis kunt nemen om van te smullen. Volgende week zal ik een paar paddestoelengeheimen verklappen. Eén soort, volgens mij de allerlekkerste, is de boleet. Misschien heb je wel eens gehoord van eekhoorntjesbrood? Dat is een boleten-soort. Wie die naam heeft bedacht weet ik ook niet, maar ik vind dit juist een hele goede naam: aan boleten kun je je bol eten.

    • Ria Loohuizen