Echte boter

Met al die aandacht voor olijfolie, onverzadigde vetten en een jubilerende margarine kon het Zuivelbureau niet achterblijven. Hoog tijd om de Echte Boter weer eens te promoten. Heel vroeger leerde je op school hoe boeren boter maakten, maar hele volksstammen zijn inmiddels met margarine opgegroeid of met boter die uit kille fabrieksmachines komt rollen. Om de kennis op te frissen toog een groep journalisten op uitnodiging van het Zuivelbureau naar een boerderij onder de rook van Leiden. Vrouwlief van het boerenechtpaar zorgt voor de ambachtelijke productie van boter en kaas. De 35 koeien leveren dagelijks zo'n 700 liter melk. Die blijft een dag staan in een koeltank. De room komt bovendrijven - ongeveer 80 liter - en wordt weggeschept en gemengd met zuursel van een liter karnemelk. De massa wordt vervolgens in een karnmachine rondgeslingerd, waarbij zich vetbolletjes van het vocht afscheiden. Het vocht, de karnemelk, wordt afgetapt en er blijft ongeveer 20 kilo boter over. Na spoelen met schoon water en droogkarnen resteert echte boter, boerenboter, van een ongekend heerlijke smaak. Als een tomaat die nog naar oertomaat proeft, zo verrassend. Bezoekinformatie bij het Zuivelbureau. Daar kunt u ook de brochure Beter met Boter aanvragen, met recepten en tips (070-3953395).

Echte boter is puur natuur en uiterst smakelijk. Bezwaarlijk bij overmatige consumptie is de overdaad aan dierlijk (verzadigd) vet. Boter kan bovendien niet zo hoog verhit worden. Koks die hun zaakjes kennen combineren daarom olijfolie (grote verhitting mogelijk) met tongstrelende boter. In de klassieke Franse keuken wordt boter nog steeds gebruikt om sauzen te binden en op smaak te brengen.

Hier een simpel recept. Verwarm de oven voor op 175 graden. Was de aardappelen, prik ze in, verpak ze in aluminiumfolie en pof ze een uur lang in de oven. Of doe ze onverpakt 4 minuten in de magnetron en laat ze dan afgedekt even nagaren. Kook de sperziebonen gaar. Laat een klontje boter in een koekenpan bruin worden en bak hierin de schnitzels rondom in 8-10 minuten bruin en gaar. Serveren met een part citroen. Snijd de aardappels op het bord doormidden en schep er een lik boter op. Giet de bonen af en schud ze op met een klontje boter, zout, peper en nootmuskaat. Oude tijden herleven.

Voor 2 personen:

2 aardappels

roomboter

2 schnitzels, 2 partjes citroen

350 gram sperziebonen

zout, peper, nootmuskaat

    • Annelène van Eijndhoven