Democraten: kort onderzoek Clinton

WASHINGTON, 2 OKT. Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden werken aan een voorstel voor een kortlopend impeachment-onderzoek tegen president Clinton, dat zich beperkt tot de affaire-Lewinsky.

Dit is een alternatief voor het Republikeinse plan voor een impeachment-onderzoek zonder beperkingen qua tijdsduur of onderwerp. De Republikeinse voorzitter van de commissie van Justitie, Henry Hyde, zei deze week dat een tijdslimiet voor Clinton een “uitnodiging is om tijd te rekken”. Ook hoeft het onderzoek zich volgens Hyde niet te beperken tot de zaak-Lewinsky, maar kan het zich uitstrekken tot andere kwesties.

John Conyers, de Democratische tegenspeler van Hyde in de commissie van Justitie, noemde het gisteren ridicuul om dezelfde procedure te doorlopen als het Watergate-schandaal, dat leidde tot de val van president Nixon. Watergate betrof een samenzwering waarbij meerdere overheidsdiensten waren betrokken, aldus Conyers, dit een onhandige poging een overspelige relatie geheim te houden. Hij verweet de Republikeinen “niets na te laten om deze zaak tot het jaar 2000 te rekken”.

Het Democratische voorstel maakt weinig kans, maar is wel nuttig met het oog op de verkiezingen voor het Congres in november. Democratische afgevaardigden kunnen nu tegen hun kiezers zeggen de president wel degelijk te willen straffen, maar de zaak-Lewinsky ook snel van de politieke agenda te willen afvoeren. Maandag komt de commissie van Justitie bijeen voor overleg over het impeachment-onderzoek.

Vandaag maakt de commissie van Justitie weer 4.000 pagina's materiaal van de onafhankelijke aanklager Kenneth Starr openbaar. Het betreft verhoren en een geredigeerde transcriptie van de opnames die Linda Tripp heimelijk maakte van gesprekken met Monica Lewinsky.

Lewinsky krijgt een miljoen dollar als ze verschijnt in de talkshow van comediènne Roseanne Barr. Dat liet Barr gisteren weten. Eerder weigerde Ophra Winfrey een miljoen dollar te betalen voor een interview. Roseanne zegt geen last te hebben van journalistieke integriteit.