Capi-Lux Alblas Prijs voor Lanting

AMSTERDAM, 2 OKT. Natuurfotograaf Frans Lanting is onderscheiden met de Capi-Lux Alblas Prijs 1998. De prijs bestaat uit een bedrag van 15.000 gulden en een sculptuur. Tevens zal werk van Lanting worden aangekocht voor de Capi-Lux Alblas collectie.

Lanting (1951, Rotterdam) vertrok na zijn studie economie naar de Verenigde Staten, waar hij begon met het fotograferen van wilde dieren. Sindsdien is hij uitgegroeid tot een van de belangrijkste natuurfotofgrafen van deze tijd.

Zijn werk verschijnt met regelmaat in binnen- en buitenlandse tijdschriften als National Geographic, Life, Stern en Audubon. Lanting werd in het verleden al diverse malen onderscheiden met World Press Photo-prijzen en werd in 1991 door de BBC uitgeroepen tot Wildlife Photographer of the Year. Dit voorjaar verscheen onder de titel Oog in Oog een overzicht van zijn werk.

De in Californië woonachtige Lanting wordt in het juryrapport 'de onbetwiste meester van de wildlife fotografie' genoemd vanwege zijn nieuwe benadering waarin wetenschappelijke belangstelling gecombineerd wordt met fotografisch oog voor patronen, bewegingensritmiek en dramatiek.

De Capi-Lux Alblas prijs is een oeuvreprijs die sinds 1980 wordt uitgereikt aan fotografen of beeldmakers die op het gebied van de fotografie of de elektronische beeldregistratie blijk hebben gegeven van een eigenzinnige visie. Eerdere prijswinnaars zijn onder anderen Aart Klein, Koen Wessing, Ed van der Elsken, Johan van der Keuken, Anton Corbijn en Vojta Dukat.