Boek en bier

Reizende bierdrinkers worden de komende twee weken getrakteerd. Bierbrouwer Heineken geeft iedereen die vanaf maandag op het station een blikje bier koopt, een boek cadeau. Het bedrijf heeft de schrijvers Martin Bril, Jaap Scholten en Patrick Faas gevraagd ieder een deel van de serie 'Heineken Express' te schrijven. De verhalen (getiteld Onderweg, Gatecrashen bij de Tsaar en Retourtje) spelen zich alle af in de omgeving van een trein.

Geraldine Schoonderbeek, pr-medewerkster van de bierbrouwer, zegt zelf veel plezier aan de boekjes beleefd te hebben. “Het zijn lichte verhalen. Twee van de drie gaan over de liefde.” Het bedrijf heeft geen speciale reden om in de boeken te gaan, zegt ze. “Cultuur is altijd een van onze sponsorkenmerken geweest en literatuur valt daar ook onder. Nu wilden we bovendien specifiek iets doen in samenwerking met de kiosken op de stations.” Vandaar ook dat de railtender in de trein de boekjes niet meekrijgt. “Wel mag iedereen steeds uit de drie titels kiezen. Dan kunnen ze worden gespaard.”

De omvang van de verhalen is afgestemd op een enkel blikje bier of een treinreisje van hooguit een half uur. In Onderweg van Martin Bril gaat de verteller eerst dagelijks met de trein naar zijn Zandvoortse minnares om vervolgens door zijn autorijdende verloofde betrapt te worden. Een nieuwe treinreis brengt hem een nieuw avontuur.

Bier wordt er in het boekje niet gedronken. Wel achtereenvolgens vier dingen gedronken: gin en pisang ambon, witte wijn, koffie en een spoetnik (Exota-limonade met suiker en koffiemelk).

    • Arjen Fortuin