Berichten uit de branche

Arnon Grunberg

Vorige week kondigde Arnon Grunberg in de VPRO-gids de veiling aan van zijn dichtbundel Liefde is business, de geschiedenis van een wonderkind. Hij had het werk aangeboden bij Mai Spijkers, de directeur van uitgeverij Prometheus. Die bood zesduizend gulden. 'Een belediging in Nederlandse guldens,' constateerde de schrijver en hij noodde andere uitgevers of 'een ernstig weekblad' om een bod te doen.

Mai Spijkers had inderdaad zesduizend gulden over voor Grunbergs gedichten, laat hij desgevraagd weten, maar een belediging vindt hij dat niet. “Voor het gebodene was het een redelijk bedrag. Ik had gehoopt dat hij het zou doen.”

Op zichzelf zou het voor Prometheus natuurlijk ook aantrekkelijk zijn om andere publicaties van Grunberg, zoals een nieuwe roman, uit te geven. “Maar daar hebben we niet over gesproken”, zegt Spijkers.

Nijgh en Van Ditmar, huidige uitgever van Grunberg, vreest niet voor een vertrek van de schrijver. Sterker nog, de veiling van Liefde is business kan volgens directeur Vic van de Reijt alweer worden afgelast. “Ik heb juist maandag met Arnon afgesproken dat die bundel bij ons verschijnt. Nee, we hebben geen seconde over geld gepraat. Hij heeft deze zomer een poëtische explosie gehad. Het wordt een boek van zeker honderd pagina's.” Het dichtwerk verschijnt waarschijnlijk komend voorjaar: het manuscript is nog niet klaar.

Van de Reijt zegt “een verschijningsschema tot het jaar 2001” met Grunberg afgesproken te hebben. “Zijn productie is enorm. We hebben een verhalenbundel liggen die vrijwel klaar is voor publicatie, het eerder in NRC Handelsblad verschenen feuilleton Elke dag zwaardvis gaan we publiceren en dit voorjaar is hopelijk de volgende roman af.”

Daarnaast publiceert de schrijver her en der bibliofiele boekjes. Bovendien krijgen Zweedse Gunberg-liefhebbers volgend jaar een primeur. Dan verschijnt bij het Stockholmse Bromberg Bok Verlag een bundel liefdesbrieven van de schrijver. Het zijn brieven over een ongelukkige liefde, zegt uitgeefster Dorothea Bromberg. “Vanuit New York stuurde hij een doos met zeven brieven. Die vond ik prachtig en ik heb hem voorgesteld om er een boek van te maken. Vorige maand waren het tweehonderd bladzijden geworden.” De definitieve versie van het manuscript hoopt Bromberg in november te krijgen, zodat de uitgave in de loop van volgend jaar kan verschijnen. Volgende week, op de Buchmesse in Frankfurt, hopen Bromberg en Van de Reijt elkaar over het brievenboek te spreken.

    • Arjen Fortuin