Bedrijven laken maatregel Opta

ROTTERDAM, 2 OKT. Toezichthouder Opta moet niet ingrijpen in de rendementen van KPN, maar de prijzen van de dominante aanbieder van telecommunicatie reguleren via een systeem van tariefplafonds. Dat schrijft werkgeversvereniging VNO/NCW in een brief aan de Onafhankelijke Post- en Telecommunicatie-Autoriteit.

Volgens beleidsmedewerker P. de Graaf van VNO/NCW is de brief, die door het bestuur van de werkgeversvereniging nog geaccordeerd en verstuurd moet worden, ondertekend door vrijwel alle aanbieders in Nederland van telecommunicatie (infrastructuur en diensten).

Ook brancheverenigingen van grote, middelgrote en kleine gebruikers hebben de brief ondertekend.

“Opta beschikt op grond van Europese wetgeving over ruime bevoegdheden”, aldus De Graaf. “Dat betekent echter niet dat Opta direct naar het meest extreme middel van rendementsregulering moet grijpen.”

VNO/NCW vreest voorts dat beperking van de rendementen van KPN de ontwikkeling van alternatieve infrastructuren voor telecommunicatie zal frustreren. De Graaf kan niet aangeven op welke grondslag het systeem van tariefplafonds dat VNO/NCW bepleit gebaseerd zou moeten zijn.

“Door rendementsregulering demotiveer je bedrijven te innoveren. Een systeem met tariefplafonds vindt de werkgroep aanvaardbaarder”, aldus een woordvoerder van telecomaanbieder Telfort tegenover het ANP. Telfort is het overigens grotendeels eens met de telecomwaakhond, maar vindt regulering van de rendementen “niet de meest wijze beslissing” van de Opta.

De telecombedrijven stellen in de brief de liberalisering van de telecommarkt in de Verenigde Staten als voorbeeld van hoe het niét moet.

Nadat de toezichthouder er vijf jaar lang de rendementen van de monopolist aan banden legde, werd overgestapt op een tariefplafondsysteem. En toen pas kwam de concurrentie op gang.