Akkoord over Japanse banken

TOKIO, 2 okT. De Japanse regering en oppositie hebben grotendeels overeenstemming bereikt over aanpak van de financiële sector. Alleen regels voor het gebruik van overheidsgeld voor het versterken van het eigen vermogen van banken, ontbreken in een pakket wetten dat vandaag naar het parlement is gegaan.

Afgelopen nacht bereikte de regering overeenstemming met de oppositie, die een meerderheid bezit in het Hogerhuis, over vermindering van de macht van het ministerie van Financiën. Voor 1 januari 2000 zal vaststelling van het beleid aangaande de financiële sector van het ministerie overgaan naar het Bureau voor Financiële Toezicht, dat sinds 1 april de banken controleert. Ook die stap diende ter vermindering van de macht van Financiën, al heeft het ministerie sterke invloed weten te krijgen over het bureau.

Tevens komt er een nieuwe commissie die in noodgevallen een bank kan nationaliseren. Ook deze stap is bedoeld als vermindering van de macht van Financiën. 'Slechte leningen' zullen in dergelijke gevallen worden afgehandeld door een nieuw op te richten instantie naar het voorbeeld van de Amerikaanse Resolution Trust Corporation, die in de jaren tachtig is opgericht om de crisis rond Amerikaanse spaarbanken af te handelen.

In de strijd om te overleven maakte de Japanse Sakura Bank vandaag bekend in gesprek te zijn met Deutsche Bank over samenwerking.

Gisteren maakten Dai-ichi Kangyo Bank en de Amerikaanse investeringsbank J.P.Morgan bekend een joint venture op te zetten in Tokio voor het beheer van investeringsfondsen.