WERELDRANGLIJST

De internationale wielerfederatie UCI houdt via een puntensysteem bij welke wielrenners het beste presteren. Zowel de prestaties in eendagswedstrijden als in klassementswedstrijden leveren punten op. Het aantal punten wordt bepaald door het gewicht dat aan een wedstrijd is toegekend en door de individuele resultaten. Zo ontstaat in de loop van de jaren een wereldranglijst (ranking).

De huidige ranking van de eliterijders (de profs) en de ranglijst over 1998 tot nu toe zien er als volgt uit: Totaal 1 Laurent Jalabert, Fra 2 Michele Bartoli, Ita 3 Marco Pantani, Ita 4 Abraham Olano, Spa 5 Alex Zülle, Zwi 6 Davide Rebellin, Ita 7 Andrei Tsjmil, Bel 8 Frank Vandenbroucke, Bel 9 Andrea Tafi, Ita 10 Michael Boogerd, Ned 11 Francesco Casagrande, Ita 12 Bo Hamburger, Den 13 Jan Ullrich, Dui 14 Erik Zabel, Dui 15 Fernando Escartin, Spa 16 Laurent Dufaux, Zwi 17 Alberto Elli, Ita 18 José Maria Jimenez, Spa 19 Leon van Bon, Ned 20 Mirko Celestino, Ita 21 Peter van Petegem, Bel 22 Rodolfo Massi, Ita 23 Bobby Julich, VS 24 Emmanuel Magnien, FraRolf Sörensen, Den 19981 Laurent Jalabert, Fra 2 Michele Bartoli, Ita 3 Marco Pantani, Ita 4 Abraham Olano, Spa 5 Alex Zülle, Zwi 6 Frank Vandenbroucke, Bel 7 Davide Rebellin, Ita 8 Michael Boogerd, Ned 9 Erik Zabel, Dui 10 Jan Ullrich, Dui 11 Francesco Casagrande, Ita Fernando Escartin, Spa 13 Andrei Tsjmil, Bel 14 Andrea Tafi, Ita 15 Alberto Elli, Ita 16 José Maria Jimenez, Spa 17 Bo Hamburger, Den 18 Laurent Dufaux, Zwi 19 Mirko Celestino, Ita 20 Rodolfo Massi, Ita 21 Bobby Julich, VS 22 Peter van Petegem, Bel 23 Leon van Bon, Ned 24 Roberto Heras, SpaPavel Tonkov, Rus De renners van wie de namen cursief zijn gedrukt doen om uiteenlopende redenen niet mee aan het WK.

    • Jaap Bloembergen