Wallage: hervorming justitie in Groningen

GRONINGEN, 1 OKT. Politie en justitie in Groningen moeten hun werkwijze verder verbeteren. Dit zegt J. Wallage (52) die vanmiddag in een speciale bijeenkomst van de gemeenteraad in Groningen tot burgemeester is geïnstalleerd.

Volgens Wallage moet er hard gewerkt worden aan het herstel van vertrouwen van de burger in de overheid. “Ik zal diep investeren in deze kerntaak.” Wallage vindt de problemen in de Martinistad “forser” dan hij eerder had ingeschat. “Bij de reorganisatie van de politie spelen interne spanningen. Daar moet veel tijd in worden gestoken.” Hij zei het belangrijk te vinden dat er binnenkort een nieuwe hoofdofficier van justitie en korpschef worden benoemd. “Er zal een compleet nieuwe driehoek zijn, met een eigen werkwijze, die we gezamenlijk moeten ontwikkelen.”

Wallage volgt partijgenoot H. Ouwerkerk op die eind vorig jaar na onlusten in de Oosterparkwijk opstapte. De bestuurscrisis leidde tevens tot het vertrek van korpschef Veenstra. Wallage keert na zeventien jaar terug in Groningen. Van 1972 tot 1981 was hij er wethouder van onderwijs in een roemrucht links meerderheidscollege.

In Groningen is men ingenomen met de komst van de oud-fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer. Een ruime meerderheid noemde zijn naam als opvolger van Ouwerkerk. Wallage zei vanmorgen in een ontmoeting met de pers dat er ook een keerzijde aan de hooggespannen verwachtingen zit die men kennelijk van hem heeft. “Het stadsbestuur wordt gepersonificeerd door de burgemeester, maar hoewel die invloedrijk is, is hij niet de baas.” Hij vindt dat Groningen zich in Den Haag meer moet profileren. “De mentale afstand in Groningen tot Den Haag is nog groot. Misschien kan ik er een bijdrage aan leveren die te verkleinen.”