'Vliegende brigade' tegen junks Amsterdam

AMSTERDAM, 1 OKT. De Amsterdamse politie zet vanaf vandaag de zogenoemde 'vliegende brigade' in om overlast van drugsverslaafden en daklozen in de binnenstad tegen te gaan.

Het halve peloton ME'ers met 25 agenten zal extra surveilleren in met name de Nieuwmarktbuurt en het Wallengebied. Zij zullen de junks die overlast veroorzaken, oppakken en hen maximaal zes uur vasthouden. Daarnaast moeten zij er voor zorgen dat er strenger wordt opgetreden tegen criminele activiteiten. De maatregel volgt na vele klachten van bewoners uit deze buurt. De overlast is volgens de bewoners aanzienlijk toegenomen nadat het Centraal Station in de hoofdstad verboden terrein is verklaard voor drugsverslaafden en daklozen. Drie weken geleden werd het station 'schoongeveegd' en sindsdien ziet de spoorwegpolitie er streng op toe dat de overlastveroorzakers niet terugkeren.

De politie erkent dat het probleem nu is verplaatst naar de omgeving van de Nieuwmarkt. “We willen het probleem verspreiden en daarmee verdunnen”, zegt een politiewoordvoerder.

De korpsleiding heeft in de zomer de vliegende brigade opgericht om vechtpartijen op en rond het Rembrandtplein tegen te gaan. Daarvoor blijft deze eenheid ook ingezet worden, aldus de politie.

In de gemeenteraad van Amsterdam heeft de PvdA inmiddels aangedrongen op een spoedige aanpak van de overlastproblemen. PvdA-wethouder Ter Horst (Zorg) ziet echter niet veel mogelijkheden voor een snelle aanpak.