Vliegboycot van JAT grootscheeps omzeild in Europa

BRUSSEL, 1 OKT. De boycot van de Joegoslavische luchtvaartmaatschappij JAT door de Europese Unie wordt op grote schaal omzeild. Britse, Oostenrijkse en Duitse luchtvaartmaatschappijen hebben overeenkomsten met de JAT afgesloten om de passagiers voor de Joegoslavische luchtvaartmaatschappij te vervoeren.

De boycot van de JAT is een represaille van de EU wegens het Joegoslavische optreden in Kosovo. Maandag willen de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU overleggen over mogelijke maatregelen die deze omzeiling van de boycot onmogelijk zouden kunnen maken.

De maatschappijen die op Belgrado vliegen zijn British Airways, Lufthansa en Austrian Airlines. De KLM heeft geen landingsrechten in Belgrado. Officieel wordt de boycot van de JAT niet doorbroken, omdat binnen de EU alleen werd afgesproken dat de Joegoslavische luchtvaartmaatschappij niet meer in de EU-lidstaten mag landen of opstijgen.