Vergrijzing leidt tot lege bioscoopzalen

VOORBURG, 1 OKT. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) voorziet in de volgende eeuw lege bioscoop- en theaterzalen. Door afname van de bevolking en door vergrijzing, die na 2030 in volle omvang toeslaan, zal de deelname aan culturele evenementen drastisch veranderen. Dit voorspelt een artikel in het blad Index van het CBS.

Klassieke concerten en opera en operette, die nu voornamelijk bezoekers van middelbare leeftijd en ouder trekken, zullen als enige podiumkunsten niet te lijden hebben onder een verminderde belangstelling. De klassieke concertpodia zullen volgens het CBS tot 2030 zelfs gouden tijden beleven. Daarna neemt de belangstelling af, omdat omvangrijke generatie babyboomers begint uit te sterven.

De effecten van de vergrijzing zullen het eerst merkbaar zijn bij pop- en jazzconcerten en musicals. Hetzelfde geldt voor de bioscopen die nu het meest in trek zijn bij 13- tot 24-jarigen. De bioscopen gaan na 2010, als het percentage 65-plussers versneld toeneemt, slappe tijden tegemoet, voorspellen de onderzoekers.

Ook in het bezoek aan toneel- en cabaretvoorstellingen zit vanaf 2010 geen groei meer. Na 2030, als de bevolking afneemt, zal ook het theaterbezoek afnemen. De musea zitten voorlopig redelijk goed. Zij trekken nu zowel jongeren als hun ouders.

Op dit moment is al één op de acht Nederlanders 65 jaar of ouder. (ANP)