Verbijstering over lading toestel El Al; Israel begint zelfstandig onderzoek

TEL AVIV, 1 OKT. De Israelische minister van Transport, Shaul Yehalom, heeft gisteravond onmiddellijk een onderzoek gelast naar de lading van de El Al-Boeing die zes jaar geleden neerstortte in de Bijlmermeer.

Hij deed dit naar aanleiding van de berichtgeving gisteren in deze krant over een deel van de lading van het vrachttoestel. Het hoofd van de Israelische burgerluchtvaart, Avner Yarkoni, is belast met het onderzoek. De woordvoerder van minister Yehalom zei gisteravond dat alle vrachtbrieven zes jaar geleden al zijn overgedragen aan de Nederlandse autoriteiten die onderzoek deden naar de ramp.

In de Israelische media wordt vandaag uitvoerig aandacht besteed aan het bericht dat zich in de lading van het toestel grondstoffen bevonden die gebruikt worden voor de bereiding van het strijdgas Sarin.

El Al-woordvoerder Nachman Kleiman zei desgevraagd in het blad Ma'ariv dat “wij ladingen volgens de wettelijke voorschriften vervoeren”. Volgens het persbureau AFP heeft Kleiman vanmorgen de aanwezigheid bevestigd in het ramptoestel van chemische producten. Eerder liet Kleiman in deze krant weten niet op de hoogte te zijn van de samenstelling van de lading. David Bar-Ilan, de woordvoerder van premier Benjamin Netanyahu, ontkent vandaag in de krant Ha'aretz met de grootst mogelijke nadruk dat er grondstoffen voor de bereiding van Sarin in de Boeing werden vervoerd.

Intussen wil Joseph Shvo, burgemeester van Nes Ziona, dat het daar gevestigde onderzoekcentrum Israel Institute for Biological Research zo snel mogelijk verdwijnt. Hij zei vanmorgen absoluut niet te weten wat zich afspeelt achter de hekken van dit centrum. Het IIBR, een staatsinstelling, was volgens de vrachtbrief de bestemming van de lading dimethyl methylfosfonaat in het El Al-toestel.

Afgaande op buitenlandse publicaties is burgemeester Shvo bezorgd voor het welzijn van de inwoners van Nes Ziona en plaatsen er om heen, als er een “ongeluk gebeurt of het centrum wordt gebombardeerd”. Shvo zegt banger te zijn voor de biologische proeven in het biologisch onderzoekcentrum dan voor het ontwikkelen van chemische wapens, zoals zenuwgas. Het Hooggerechtshof in Jeruzalem heeft op zijn aandringen onlangs beslist dat uitbreiding van het biologisch onderzoekcentrum afhankelijk is van een onderzoek naar het gevaar van de activiteiten daar.