Topman eerste slachtoffer; Felle strijd rond vierde bank Italië

ROME, 1 OKT. Rondom de Banca Commerciale Italiana, de vierde bank van Italië, is een felle strijd uitgebroken waarbij buitenlandse banken zich voor het eerst agressief opstellen op de beschermde en achtergebleven Italiaanse markt.

Een eerste slachtoffer van die strijd is Luigi Fausti. Hij werd dinsdag gedwongen af te treden als president van de Banca Commerciale. Zijn opvolger, de 79-jarige Luigi Lucchini, heeft gisteren een brief ontvangen van de beurscommissie Consob, waarin deze om opheldering vraagt over de strategie van de bank en de plannen voor samenwerking.

De handelsbank Mediobanca, betrokken bij vrijwel alle belangrijke akkoorden in Italië, wilde Fausti weg hebben omdat hij zich verzet tegen een fusie met de Banca di Roma.

Mediobanca, met sterke belangen in beide, is hier groot voorstander van, in de hoop dat de nieuwe bankgroep Mediobanca in staat stelt een dominerende positie te blijven innemen.

De Deutsche Bank heeft zich onverwachts opgeworpen als tegenspeler van de machtige Mediobanca. De bank kondigde eind vorige week aan ruim 800 miljoen gulden te hebben uitgegeven voor een belang van 4,5 procent in de Banca Commerciale.

Dit nieuws sloeg in als een bom, ook al omdat de Duitsers noch Mediobanca noch het kabinet in Rome van tevoren op de hoogte hadden gesteld.

De Deutsche Bank lijkt voorstander van een fusie tussen de Banca Commerciale en de bankgroep San Paolo - IMI. Dit zou de grootste Italiaanse bank creëren.

Een dag na de bekendmaking van Deutsche Bank deed haar rivaal Commerzbank een tegenzet. Die bank bracht het bestaande belang van 3,2 procent in de Banca Commerciale naar bijna vijf procent, de limiet voor één enkele aandeelhouder.

Commerzbank is in deze manoeuvres een bondgenoot van Mediobanca. De Franse bank Parisbas, met een belang van vier procent, zit in het kamp van de Deutsche Bank.

In de Italiaanse bankwereld is de laatste twee jaar een koortsachtige fusiegolf op gang gekomen, omdat de banken inzagen dat zij zonder samenwerking te duur en te inefficiënt werken om te kunnen concurreren op Europees niveau.

De Italiaanse centrale bank heeft tot nu toe pogingen van buitenlandse banken om kwetsbare Italiaanse banken over te nemen, zoveel mogelijk ontmoedigd.

    • Marc Leijendekker