Toekomstig kanselier Schröder bezoekt Chirac en Jospin; Frans-Duitse as dient 'afgestoft'

PARIJS, 1 OKT. Duitsland en Frankrijk gaan opnieuw proberen Europa elan te geven. Toekomstig kanselier Gerhard Schröder, president Chirac en premier Jospin hebben afgesproken dat zij daartoe de Frans-Duitse relatie gaan 'afstoffen'. Een werkgroep gaat concrete voorstellen uitwerken.

Schröder zei na afloop van zijn lunchgesprek met president Chirac dat die werkgroep ook voorstellen moet uitwerken over de hervorming van de Europese instellingen (een dringende Franse wens) en de Europese begroting (Duitsland maakt er bezwaar tegen veel meer bij te dragen dan te ontvangen).

Volgens Schröder is een verjonging van de praktische uitwerking nodig van het verdrag van het Elysée, dat kanselier Adenauer en president De Gaulle in januari 1963 sloten. Toen was het doel de voormalige vijanden voorgoed in vrede aan elkaar te klinken. Nu is die vreedzame samenleving een gegeven, maar moet het vereende Europa, waar beide landen zich de dragers van voelen, een nieuwe impuls krijgen.

Schröder heeft van zijn bezoek aan Parijs vooral gebruik gemaakt om zich voor te stellen en de zorgen weg te nemen die over zijn toekomstige koers in Frankrijk waren ontstaan. Er was geen reden te vrezen dat Duitsland zich liever op het Groot-Brittannië van Tony Blair zou richten. “De Frans-Duitse as is van kapitaal belang voor onze twee landen en voor Europa, doorslaggevend, dat is mijn diepe overtuiging.”. Dat hij Parijs als eerste hoofdstad aandeed drie dagen na zijn uitverkiezing was daarvan een symbool.

De relatie moest overigens niet 'exclusief' zijn. Zowel Frankrijk als Duitsland zou zich meer open kunnen stellen voor Groot-Brittannië, aldus Schröder. “Het is essentieel een goede relatie met Londen te hebben.”

Op de vraag of het nieuwe Duitsland zich uit de NAVO zou terugtrekken (een oude wens van de beoogde coalitiepartner, de Groenen), antwoordde Schröder: “Quatsch. Wij kennen onze taak.” De buitenlandse politiek van Duitsland zou niet wezenlijk veranderen.

De Parijse dag was voor de nieuwe kanselier begonnen op het presidentieel paleis, het Elysée. Daarna voerde hij een gesprek met premier Jospin, die hem vervolgens meenam naar zijn geboortestadje Meudon, ten zuidwesten van Parijs. De twee leiders legden een bezoek af aan het huis van de beeldhouwer Rodin, aan wiens zijde de Duitse dichter Rainer Maria Rilke acht maanden als secretaris heeft gewerkt. Schröder is een liefhebber van Rilke en reciteerde diens gedicht 'Herfst' uit het hoofd. Later dineerden Schröder en Jospin in de ambtswoning van de Franse minister-president, Hôtel Matignon.

De twee Franse leiders van tegengestelde politieke overtuiging vergelijkend, merkte Schröder later op dat hij weinig fundamentele verschillen van mening was tegengekomen. “Zij spreken met één tong over de hoofdzaken”. President Chirac was het met hem eens dat het sociale Europa meer uitbouw verdient en dat de ongeremde kapitaalstromen in de wereld enige regie behoeven. Schröder had in Chirac “een gematigd sociaal-democraat” menen te ontdekken, “ook al komen we niet uit dezelfde familie”.

Over de coalitiebesprekingen in eigen land merkte Schröder op dat die lang en lastig zouden zijn, want de beoogde partner was “moeilijk en nogal zeker van zichzelf”. Voor eind oktober hoopt hij er wel uit te zijn. Dat betekent volgens Schröder dat zijn deelname aan de informele top voor regeringsleiders, door het Oostenrijkse EU-voorzitterschap gepland op 24 en 25 oktober, wel eens moeilijk kan worden.