Spartak Moskou na 2-1 tegen Real enige ploeg met twee zeges

ROTTERDAM, 1 OKT. De trainer van Real Madrid, Guus Hiddink, had zijn ploeg tegen Spartak Moskou een van de beste wedstrijden van het seizoen zien spelen. Toch verloor de titelhouder in de Champions League met 2-1. “Twee slechte momenten hebben ons genekt”, constateerde Hiddink. Real kwam door Raul wel op voorsprong, nadat Clarence Seedorf eerst op de lat had geschoten. De Russische kampioen, die vorig seizoen Ajax in de kwartfinale uitschakelde, wist door treffers van aanvoerder Tsymbalar en Titov de zege nog te grijpen.

Spartak is de enige ploeg in de hele Champions League die twee wedstrijden heeft gewonnen. Het leidt fier in groep C. Inter Milaan, dat in de eerste speelronde door Real was verslagen, won ternauwernood van Sturm Graz (1-0). Djorkaeff maakte pas in blessuretijd het enige doelpunt. Ronaldo, die wegens een knieblessure voor drie weken is uitgeschakeld, werd node gemist bij Inter.

Barcelona heeft in 'de groep des doods' goede zaken gedaan. Zelf won de ploeg van Louis van Gaal met 2-0 van Br/ondby, terwijl de concurrenten Bayern en Manchester United in München tegen elkaar gelijkspeelden (2-2). Barcelona begon met slechts twee Nederlanders in de basis: Hesp en Cocu. Kluivert is nog niet speelgerechtigd in de Champions League. Anderson verving hem op uitstekende wijze. Vlak voor rust maakte de Braziliaan de openingstreffer. Enkele minuten voor tijd verdubbelde hij zijn productie. Reiziger (voor Cocu) en Zenden (in plaats van de jonge Nigeriaan Okunowo) vielen ver in de tweede helft nog in.

De wedstrijd tussen Bayern en Manchester begon met een minuut stilte ter nagedachtenis van de slachtoffers van de vliegramp in de buurt van München in 1958. Daarbij kwamen onder anderen acht spelers van Manchester United om het leven. De Mancunians speelden de afgelopen veertig jaar 118 Europa-Cupwedstrijden, maar nog nooit in München. Gisteren was het eindelijk zo ver.

Manchester United dacht op de overwinning af te stevenen, maar Elber maakte vlak voor tijd gelijk voor Bayern. Het was het tweede doelpunt van de Braziliaan. Doelman Schmeichel kon zich de treffer aanrekenen. De Deen maakte een weifelende indruk. “We hadden al eerder moeten scoren”, zei Bayern-trainer Hitzfeld na afloop. “We hebben nog steeds ons eigen lot in handen, maar het zal wel heel moeilijk worden om de poule nog te winnen.” Hij zal in de volgende wedstrijd, thuis tegen Barcelona, Matthäus moeten missen. De veteraan liep na een domme overtreding op Blomqvist zijn tweede gele kaart in deze Champions League op. Voor de bezoekers scoorden Yorke en Scholes. Jordi Cruijff, van wie lange tijd niets was vernomen, viel twintig minuten voor tijd in voor Blomqvist.

Er werd gisteravond opvallend veel in de slotfase gescoord. De Roemeen Hagi bezorgde Galatasaray door een treffer in de negentigste minuut de overwinning op Atletic de Bilbao (2-1). Ook invaller Mauro van het Griekse Panathinaikos trof vlak voor tijd doel, in de uitwedstrijd tegen Arsenal. Dat doelpunt kon zijn ploeg echter niet meer aan punten helpen. De Engelse kampioen, met Bergkamp en Overmars, speelde voor het eerst zijn thuiswedstrijd op Wembley. Er kwamen 73.455 toeschouwers kijken. Arsenal-trainer Arsène Wenger was tevreden over het resultaat, maar minder opgetogen over de staat van de grasmat. “Het veld was moeilijk bespeelbaar, dat was een nadeel voor ons.”

In poule A won Olympiakos Piraeus met 2-0 van Croatia Zagreb en nestelde zich naast Ajax. Reserve-aanvaller Alexandris en Gogic maakten de doelpunten van de Grieken die duidelijk beter waren dan de bezoekers. Ajax gaat op 21 oktober op bezoek bij Olympiakos. Juventus, met Zidane terug in de ploeg, speelde in groep B voor de tweede keer gelijk: 1-1 bij Rosenborg BK. Skammelsrud miste een strafschop voor de thuisclub. Eerder had hij er wel een benut. Inzaghi maakte het doelpunt voor Juve, hij veranderde een schot van Davids van richting.