Spanje test de euro aan de Costa del Sol

MADRID, 1 OKT. Aan de Spaanse Costa del Sol is het tijdperk van de euro al begonnen, althans bij wijze van proef. Vanaf gisteren testen de 12.600 inwoners van Churriana, een voorstad van Malaga, gedurende vier dagen de komende munteenheid van de Europese Unie, die officieel pas in 2002 in omloop komt.

De overheid in Madrid wil er zo achter zien te komen welke kwesties rond de euro nog verduidelijking behoeven. Het geld kunnen zij na afloop van de proef weer bij de banken inwisselen. De muntstukken zijn nog niet in de officiële versie geslagen om later misbruik te voorkomen.

De Spaanse krant Cinco Dias schreef dat het voor Churriana “de grootste gebeurtenis sinds tientallen jaren is”. De huizen kregen een verfbeurt en op veel plekken zetten de inwoners verse bloemen. Het plaatsje hoopt via het euro-experiment veel toeristen uit Malaga te trekken, waar het maar acht kilometer vandaan ligt.

Alle winkels hebben hun artikelen in euro's geprijsd en ook de restaurants rekenen in de Europese munteenheid.

De koers is vastgelegd op 168,22 peseta voor een euro. Een brood, dat normaal 70 peseta kost, kost nu in Churriana 0,42 euro. Een kilo aardappelen kost 0,27 euro.

Een 82-jarige vrouw in een bakkerswinkel zei dat ze liever voor de komende dagen een voorraad brood inslaat om even niets te hoeven kopen, maar “de afbeelding van de koning op de munten bevalt me wel”. Een andere klant liet weten haar aankopen te laten opschrijven en pas na afloop van de proef te zullen betalen.

Het grootste probleem leek op de eerste dag van het experiment te zijn dat de mensen moeite hadden met de cijfers achter de komma. Spanjaarden zijn gewend in ronde bedragen te betalen.

Churriana werd voor het (450.000 gulden kostende) project uitgekozen omdat het een goede afspiegeling is van de Spaanse samenleving. (DPA)