Slowaakse premier Meciar verlaat politiek na nederlaag

BRATISLAVA, 1 OKT. Premier Vladimír Meciar van Slowakije trekt zich terug uit de politiek. Meciar trekt deze conclusie uit de zware nederlaag die zijn Beweging voor een Democratisch Slowakije (HZDS) bij de verkiezingen van eind vorige week heeft geleden.

Na de verkiezingen was Meciar dagenlang spoorloos; hij gaf noch direct, noch indirect commentaar op de verkiezingsuitslag en liet zich nergens zien. Pas gisteren vertoonde hij zich op de Slowaakse televisie met de mededeling dat hij op de dag waarop het nieuwe parlement bijeenkomt, eind oktober, als premier aftreedt en dat hij - ondanks een half miljoen voorkeurstemmen - ook zijn zetel in het parlement niet zal innemen. “Op basis van de resultaten van de verkiezingen heb ik de voorzitter van het parlement meegedeeld dat ik geen opdracht voor de vorming van enige regering zal aanvaarden, noch deel zal nemen aan enige regering, in welke vorm dan ook”, aldus Meciar. Hij liet zich verbitterd uit over de uitslag van de verkiezingen, die hij bestempelde als “het eind van de Slowaakse weg”. “Die weg is nooit verdedigd door de krachten die deze verkiezingen hebben gewonnen. Ik vrees voor de stabiliteit van het land na de machtsovername van een heterogene oppositie”, aldus de premier, die op het eind van zijn toespraak zijn tranen nauwelijks kon bedwingen en die de toespraak met een afscheidsliedje afsloot.

De HZDS bleef bij de verkiezingen de grootste partij, maar is niet in staat zonder medewerking van de oppositie een meerderheidsregering te vormen. Geen enkele oppositiepartij is evenwel bereid met de HZDS te praten over een coalitie. (Reuters, AFP)