Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Wat staat Jacques Wallage als nieuwe burgemeester van Groningen te wachten? Verder een portret van Slobodan Milosevic. Ned.2, 17.29-18.55u.

Netwerk. Steeds meer directeuren van basisscholen stappen op door de hoge werkdruk. Verder een interview met Marc Janssens, ex-voorzitter van de Gay Games. Ned.1, 20.30-21.04u.

Nova. Vanavond een interview met Hans van Dam, die vandaag terugkeert in Nederland na onder kommervolle omstandigheden in een Indiase gevangenis te hebben gezeten. Verder een vervolguitzending over het Srebrenica-rapport. Ned.3, 22.33-23.04u.

DOCUMENTAIRES

Zembla. Afl.: Zwevende zaken. Zie TV-Vooraf. Ned.3, 20.50-21.30u.

Rare streken (National Geographic Television). Natuurserie over de overeenkomst tussen het luipaard en het wrattenzwijn. Belg.2, 21.00-21.55u.

Panorama. Populair wetenschappelijk programma. Vandaag: Hoe gaan we om met de millenniumbom? Zullen alle verkeerslichten op 1 januari 2000 werken, de liften en alarmsystemen? En worden alle pensioenen op tijd uitbetaald? Belg.1, 22.15-22.45u.

Horizon. Over dierproeven op chimpansees, vanaf de jaren '50 voor het testen van schietstoelen, tot nu voor het ontwikkelen van vaccins tegen aids, hepatitis en malaria. En wat doe je met een proefdier na de test. BBC2, 22.20-23.15u.

Mit 14 in Deutschland. Reportage over achttien kinderen uit verschillende delen van Duitsland die zeven jaar geleden ook geportretteerd zijn. De kinderen zijn inmiddels veertien jaar en praten opnieuw over hun ervaringen en verwachtingen. Duitsl.1, 23.00-23.45u.

FJS - Störenfried oder Staatsmann? Portret van wijlen staatsman Franz Josef Strauss, die op 3 oktober 1989 na een jachtpartij overleed. Zal hij te boek komen te staan als verstoorder van de rust gedurende de eerste decennia van de Bondsrepubliek? Duitsl.2, 23.00-23.45u.

AMUSEMENT

Babylon. Journalistiek discussieprogramma vanaf locatie. Vanavond praten gasten over geweld op straat. CDA-Tweede Kamerlid Wim van der Camp is voorstander van een afbraak van de gedoogcultuur en van een strenger ingrijpen van de overheid, terwijl psycholoog Frans Denkers, werkzaam bij de Amsterdamse politie, vindt dat burgers meer eigen verantwoordelijkheid moeten tonen. Ned.1, 21.04-21.59u.

Stardust. Wekelijks filmmagazine. Met vandaag: gesprekken met de special effects-ontwerpers van de nieuwe monsterfilm Godzilla. Verder een gesproken recensie van Roel Bentz van den Berg van de Tsjechische film Orbis Pictus. Ned.3, 19.55-20.25u.

Laat de Leeuw. Paul de Leeuw start met een nieuwe reeks shows vanaf verschillende locaties. Speciale gasten zijn de Dolly Dots, die een eenmalig optreden zullen geven. Ned.3, 23.25-0.15u.

Gala van de Diva's. Registratie van een optreden die vijf zangeressen begin dit jaar in New York gaven: Mariah Carey, Gloria Estefan, Shania Twain, Celine Dion en Aretha Franklin. Veronica, 24.00-0.30u.

SPORT

Voetbal. Rechtstreeks verslag van de Europa Cup II-wedstrijd Amica Wronki-SC Heerenveen. Ned.2, 19.50-22.01u.

Voetbal. Overzicht van de gisteren gespeelde wedstrijden in de Champions League. Ned.2, 23.00-00.00u.

TV-FILM

Werelden: Twee onder één kap. Twee korte films over onverwachte liefdesrelaties. 1) Voordeurdelers (Open doors), Zweeds drama uit 1995 van Marcelo Racana. Verner en Gina zijn twee alleenstaanden die op dezelfde verdieping van een flat wonen. Uiteindelijk ontmoeten ze elkaar en blijken ze alletwee een geheim te hebben. 2) 2 Horizontaal, 1 vertikaal, Noorse film uit 1997 van Erland Overby; Harald is een alleenstaande man wiens teruggetrokken bestaan wordt doorbroken als zijn buurvrouw een oogje op hem laat vallen. Ned.1, 21.59-22.32u.

FILMS

.Femme entre chien et loup/Een vrouw tussen hond en wolf (André Delvaux, 1979, België/Frankrijk). Mede door Ivo Michiels geschreven drama over het Vlaamse nationalisme en de collaboratie in de Tweede Wereldoorlog van de internationaal gerespecteerde, maar slechts in kleine kring bekende Belg Delvaux (1926). Over de driehoekverhouding, tijdens en na de oorlog, van Marie-Christine Barrault, de foute Antwerpenaar Rutger Hauer en onderduiker Roger van Hool. TV5, 20.00-22.00u.

.Déja s'envole la fleur maigre/Les Enfants du Borinage (Paul Meyer, 1960, België). Destijds nauwelijks vertoond maar in 1994 herontdekt staaltje Waals neo-realisme beschrijft de lotgevallen van een Italiaans gezin in de met sluitingen bedreigde Belgische mijnstreek. TV5, 22.35-0.30u., zwart-wit.

China Moon (John Bailey, 1994, VS). Zie Film-vooraf. Ned.1, 23.10-0.46u.

.American Friends (Tristam Powell, 1991, Engeland). Even zorgvuldig als sympathiek drama bespot de stijve Victorianen nu eens niet, maar slaat hen liefdevol gade. Co-scenarist Michael Palin speelt een Oxford-classicus wiens leven ontregeld raakt na een ontmoeting, in Zwitserland, met de Iers-Amerikaanse Connie Booth. Duitsl.1, 0.50-2.25u., tweetalig.

Liebeskomödie (Theo Lingen, 1942, Duitsland). Blijspel waarin armlastige schilderes Magda Schneider relatie met beroemde componist voorwendt. Vrijdag, Duitsl.1, 10.35-12.00u., zwart-wit.

Nanu, Sie kennen Korff noch nicht? (Fritz Höll, 1938, Duitsland). Blijspel met Heinz Rühmann als een fluitist die door schurken abusievelijk voor een detective-schrijver wordt aangezien. Vrijdag, Duitsl.1, 14.30-16.00u., zwart-wit.