Selectie; Muziek

MUZIEK

BrendelIn de serie Meesterpianisten in het Amsterdamse Concertgebouw geeft Alfred Brendel 4 okt 20u15 een recital met sonates in B (D 575) en G (D 894) van Schubert, de Sonate in Bes KV 570 van Mozart en de Sonate in D Hob XVI/42.

Blazers EnsembleHet Nederlands Blazers Ensemble opent de serie 'Bloed, zweet en tranen' met twee nieuwe stukken van de Noorse componist Olav Anton Thommesen: Lass! O deine Tränen gebaseerd op madrigalen van Gesualdo, en een werk naar John Dowland; verder twee oudere stukken. 1 okt 20u30 Paradiso Amsterdam; 5 okt 20u15 Doelen Rotterdam.

Kurtag/BlastVoor de pauze muziek van de hedendaagse 'klassieke' componist György Kurtág, vertolkt door zangeres Margo Rens, violist Jan Erik van Regteren Altena, contrabassist Pieter Smithuizen en cimbalonist Michiel Weidner; na de pauze de avant-gardistische Tilburgse rockband Blast. 4 okt 20u30 Muziekcentrum den Bosch; 7 okt 20u45 De Vorst Tilburg; 8 okt 20u30 Korzo Den Haag; 9 okt 20u15 Intro Maastricht; 10 okt 20u30 Grand Theatre Groningen; 11 okt 20u30 O42 Nijmegen; 8 nov 16u Huis aan de Werf Utrecht.

OrgelOp het Willibrordusorgel, 75 jaar geleden door Adema gebouwd in de Amsterdamse Willibrorduskerk aan de Amstel en sinds de afbraak van de kerk in 1971 te horen in de Haarlemse katholieke Sint Bavo-kathedraal, vindt van 6 t/m 10 okt het César Franck Orgelconcours plaats met deelnemers die anoniem blijven om de jury niet te beïnvloeden. De voorronden op 6 en 8 okt vanaf 10u zijn gratis, op 9 okt 20u15 is er een juryconcert en de finale is op 10 okt 20u30.

Dieren/DoelenorgelOp Werelddierendag, 4 okt 17u geeft de Rotterdamse stadsorganist Geert Bierling een gratis concert op het orgel van de Doelen in Rotterdam met 'dierenmuziek' van Händel, Scarlatti, Haydn, Rimski-Korsakov, Bierling, Schubert, Tsjaikovski en Saint-Saëns.

Cheb MamiDe Algerijnse Parijzenaar Cheb Mami wordt 'Le Prince du Raï' genoemd omdat collega Khaled nu eenmaal al tot koning gekroond was. In het voorprogramma spelen de Nederlands-Turkse band Kardelen en de tienkoppige kaseko band Yakki Famirie. 1 okt Melkweg Amsterdam.

Ellery Eskelin 3Een bijzonder trio bestaande uit Ellery Eskelin (tenorsax), Jim Black (slagwerk) en Andrea Parkins (accordeon en sampler). 3 okt Popular Rotterdam, 5 okt Wilhelmina Eindhoven, 7 okt BIMhuis Amsterdam.

Ilse DeLangeCountry, is dat niet die berustende cowboyhoedenmuziek van sometimes it's hard to be a woman...? Niet noodzakelijkerwijs, vindt Ilse de Lange uit Almelo. Thuis luistert de 21-jarige zangeres het liefst naar Bonnie Raitt en James Taylor. Nu haar debuutalbum World Of Hurt internationaal via Warner Nashville wordt uitgebracht, ontkomt DeLange (let op de veramerikaniseerde spelling) niet aan de vergelijkingen met Trisha Yearwood of zelfs Dolly Parton. Haar stem is hard en zuiver, met een overtuigende twang die rechtstreeks afkomstig lijkt uit de Smokey Mountains van Tennessee. Maar ook pop-succes à la Shania Twain behoort tot haar mogelijkheden. 4 okt Paradiso, Amsterdam, 8 okt Burgerweeshuis, Deventer, 11 okt Borderline, Leek, 15 okt Sub Rosa, Almelo, 16 okt Zalen Schaaf, Leeuwarden, 17 okt Crossing Border, Den Haag, 18 okt Tivoli, Utrecht, tournee t/m december.