Selectie; Galerie

GALERIE

Harold VlugtOp de tentoonstelling 'Book me' van Harold Vlugt worden boeken getransformeerd tot nieuwe objecten. Vlugt is een bezeten verzamelaar van oude kunstboeken en tijdschriften. Naar aanleiding van het poëziedebuut van Adriaan van Dis (Totok) maakte Vlugt collages die op de gedichten zijn geïnspireerd. Als beeldmateriaal gebruikte de kunstenaar o.a. antiquarische boeken over Nederlands-Indië. T/m 24 okt in Galerie Metis, Keizersgracht 688, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

MonteVideoDe Indiase kunstenaars Vivan Sundaram en Nalini Malani geven in hun kunstwerken blijk van een sterk engagement met de religieus/politieke situatie in hun geboorteland. Sundaram maakte een video over het transport van mensen die vanwege religieuze conflicten uit hun huizen worden verdreven. De recente kernproeven in India en Pakistan vormden de aanleiding van Malani's kritische videowerk 'Remembering Toba Tek Singh'. T/m 25 okt in MonteVideo/TBA, Keizersgracht 264, Amsterdam. Di t/m za 13-18u. Tegelijkertijd toont Martijn Veldhoen zijn interactieve installatie 'Dislocations'.

Frans GentilsDe schilderijen en tekeningen van de Belgische kunstenaar Frans Gentils ademen een troosteloze sfeer en tonen gewelddadige taferelen die vooruit lijken te wijzen naar de apocalyps. Hulpeloze en broodmagere menselijke figuren zijn afgebeeld in verlaten fabriekshallen of gaan in kolkende zeeën ten onder. De doeken, waarop spoken, monsters en duivels voorkomen, borduren voort op een surrealistische en symbolistische traditie. T/m 17 okt in de Flatland Galerie, Lange Nieuwstraat 7, Utrecht. Wo t/m za 12-17u.

DocumentsCasco organiseert t/m 15 november het tweedelige project 'Documents', waarin documentaire films en video's van kunstenaars vertoond worden. De werken gaan over sociale en maatschappelijke onderwerpen: familie, werk en stad. Het eerste deel duurt t/m 18 oktober en laat films van Pierre Faure, Mira Bernabeu en Floris Paalman zien. De films worden vertoond in Casco, Oudegracht 366 en in de werfkelder van de voormalige Kredietbank, Oudegracht 172 a/d Werf, Utrecht. Do t/m zo 13-17u30.

En verderAnsuya Blom exposeert t/m 17 okt in Galerie Van Gelder en Twan Janssen t/m 21 okt in Another Place, Planciusstraat 9A, Amsterdam; De tentoonstelling 'Ruislip' omvat werk van Jonathan Callan, Judith Dean, Paul Morrison en David Thorpe; t/m 4 nov in De Praktijk, Lauriergracht 96, Amsterdam; Tim Benjamin exposeert t/m 7 nov bij Art Kitchen, Herengracht 160, Amsterdam; Schilderijen en werken op papier van Maarten Verhaak t/m 28 okt in de Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, Amsterdam; Nicolas Dings exposeert t/m 8 nov in Galerie De Zaal, Koornmarkt 4, Delft; Paul Klemann, Mariëtte Linders en Willem Hussem exposeren t/m 4 nov in Galerie Nouvelle Images, Westeinde 22, Den Haag; Sylvie Zijlmans en Hewald Jongenelis exposeren t/m 17 okt bij Stichting De Bank, Noorderhagen 48C, Enschede.