Selectie; Films

FILMS

GummoWoest experimenterend debuut van 23-jarige Harmony Korine bestaat uit een tamelijk losse reeks portretjes van jongeren in een arm Amerikaans stadje, waar een tornado de fysieke aanwezigheid en morele invloed van volwassenen vernietigd heeft. Soms trefzeker, dan weer de plank misslaand choqueert Korine de normen en kijkgewoonten van de toeschouwer. Prijs van de Nederlandse filmkritiek op Rotterdams festival 1998. Amsterdam: Kriterion Theater/Studio K. Groningen: Poelestraat, Liga '68.

Kleine TeunIn de vertrouwd wonderlijke wereld van kleurboek en leesplankje speelt een machtsstrijd voor twee vrouwen en een man. Boer Brand leert lezen van onderwijzeres Lena en zijn vrouw Keet wil een kind van hen. Vierde speelfilm van Alex van Warmerdam laat Van Warmerdam, Annet Malherbe en Ariane Schluter kostelijk spelen met visuele en verbale vondsten. Nieuwegein: Plaza. Utrecht: Camera/Studio.

De PijnbankMet zevenmijlslaarzen dendert Theo van Gogh in De Pijnbank van naturalistische banktaferelen naar de masochistische versie van het christelijke lijdensverhaaal en weer terug. Jack Wouterse is fenomenaal als de met ontslag bedreigde bankbediende die zich staande moet zien te houden in grimmige, sardonische film. Amsterdam: City, The Movies.

Saving Private RyanDoorsnee soldatendrama, waarin de enig overgebleven zoon van een boerengezin uit Iowa in het Normandië van de tweede Wereldoorlog moet worden opgespoord, ontleent zijn belang aan de met groot verantwoordelijkheidsgevoel gefilmde landing van de Amerikaanse troepen op Omaha Beach tijdens D-Day. De reconstructie van de chaos door Steven Spielberg is een cinematografische, treurige triomf, en maakt een onuitwisbare indruk. In meer dan 84 theaters.

TitanicIn duurste film aller tijden (meer dan 200 miljoen dollar) geeft regisseur-producent-scenarioschrijver James Cameron een originele draai aan de rampenfilm: hij concentreert zich op slechts twee passagiers van de Titanic (Leonardo di Caprio en Kate Winslet), wier liefde klassenverschillen overwint. Schitterende trucages maken van de ondergang in 1912 van de oceaanstomer een verbluffend schouwspel van drie uur, met de dimensies van een klassieke tragedie. In meer dan 43 theaters.

En verderThe Big Lebowski. In meer dan 9 theaters; The Hanging Garden Amsterdam: Desmet. Delft: Filmhuis Lumen; The Ice Storm Amsterdam: The Movies. Den Haag: Babylon. Groningen: Camera. Nijmegen: Cinemariënburg. Utrecht: City / Movies; De Poolse Bruid Amersfoort: De Lieve Vrouw. Amsterdam: Desmet. Drachten: Cinema Modern. Emmen: Euro. Groningen: Poelestraat, Liga '68. Leeuwarden: Filmhuis Leeuwarden. Winschoten: Hollywood; Primary Colors Den Haag: Metropole.