Paus bakt brood

ROME, 1 OKT. Het Vaticaan gaat in Italië speciale 'broden van barmhartigheid' op de markt brengen om met de opbrengst daarvan hongerigen in de Derde Wereld te helpen. Het initiatief maakt deel uit van de plannen voor het jubeljaar 2000. In de helft van de bakkerijen is met ingang van vandaag een rond brood te koop van 300 gram. Dat is nagenoeg gelijk aan wat een gemiddeld gezin per dag aan brood eet in Italië. Van de 3000 lire, ongeveer 3,50 gulden, die het brood kost, gaat ruim een dubbeltje naar Cor Unum, de pauselijke organisatie voor charitatief werk. Die stelt het geld beschikbaar aan het Wereldvoedselprogramma WFP. Het in Rome gevestigde WFP is de VN-organisatie voor noodvoedselhulp.

Het brood is verdeeld in twaalf delen, een verwijzing naar de twaalf apostelen, met een rond stuk in het midden dat Christus symboliseert. “Wij denken niet het probleem van de honger in de wereld op te lossen”, zei de Duitse aartsbisschop Paul Josef Cordes, president van Cor Unum. “We willen nieuwe hoop bieden aan wie materiële en geestelijke honger heeft.”

Een woordvoerder van het WFP wees er gisteren op dat rijke landen steeds minder bereid zijn geld voor voedselhulp te geven.