Oude en nieuwe instrumenten om te overleven; Polscomputers in de bergen

Mulders Buitensport Molenstr. 10 Limbricht 046-4583934 Suunto Imp. Robijns, Hornweg 196c Aalsmeer. Inl 0297-346053

De gevaren die ons bedreigen in berg en bos zijn legio. Gebeten worden door beren of slangen, getroffen worden door bliksem, bedolven worden onder lawines, vallen in een ravijn of gewoon verdwalen. Maar, al mag het een wonder heten dat jaarlijks nog zoveel trekkers ongeschonden terugkeren, de natuur afschilderen als één grote plek des onheils gaat te ver. Toch is dat de teneur in de buitensport-industrie geworden: de moderne wandelaar kampeert niet meer, hij is bezig te survivallen.

Een opsomming van levensbedreigende situaties vinden we onder meer in het 'SAS-survivalboek' dat in iedere tentenwinkel te koop is. Daarin staan antwoorden op klemmende vragen als: welke planten kunnen we eten, welke dieren willen ons eten en hoe maak ik een wildval. Een beetje 'buitensport'-winkel biedt een keur aan dit soort, vaak onbedoeld hilarische 'waarschuwingsboeken'.

Nu het ouderwetse kamperen is gelijkgesteld aan overleven, pronken ook in de glazen vitrines van de kooppaleizen die vroeger 'kampeerwinkels' heetten, de meest bizarre instrumenten. Neem de survival card. Een creditcardvormig, metalen plaatje waarin allerlei holtes en hoeken zijn gestanst. De duurste (circa ƒ 70) heeft een SuperBrigt LED-zaklampje. Voor minder dan tien gulden kun je al op omslachtige wijze sardinesblikjes, bierflessen of blikken maaltijdsoep openmaken. De lezer zij gewaarschuwd: uit eigen ervaring weet ik dat automutilatie met deze apparaten niet valt uit te sluiten!

Andere wél alledaags uitziende voorwerpen, zoals hals- of hoofddoeken, zijn te koop met informatieve opdruk. Er zijn bandana's met handleidingen voor het leggen van knopen, of met EHBO- en andere overlevingsinstructies. Wie zonder deze attributen op pad gaat, tekent zijn eigen euthanasieverklaring, lijkt de stilzwijgende boodschap. Serieuzer zaken, in ieder geval stukken duurder, zijn de tools. Tools zijn kleine gereedschapskistjes verstopt in de handvatten van knijptang of schaar. Moderne varianten op het 'zakmes met x-functies'. Prijzen variëren van ƒ 80 tot ƒ 325. Ook de futuristisch ogende waterfilters zijn niet meer van de schappen weg te denken.

Zijn dit allemaal mechanische hulpmiddelen, in onstuitbare opmars is de overlevings-elektronica. De wandelaar is geen padvinder meer, maar een navigator. Daartoe gebruikt hij een Global Positioning Systems (gps). De gps-gebruiker kan met behulp van satelliet-signalen wereldwijd zijn positie bepalen. Een gps (Magellan of Garmin) is al voor circa ƒ 400 te koop. Eigen ervaring met gps in de bergen was teleurstellend: rotsen en bomen hielden de satelliet-signalen tegen.

Ook aan de prijs en zeer begeerlijk zijn de horloge-achtigen. Zo gauw mannen elkaar tegenkomen bij een berghut of op een col, stropen zij hun mouwen op en vergelijken de gegevens van hun Casio Pro Trek Triple Sensor (hoogtemeter tot 4000m met kompas en thermometer ƒ 450) of Avocet Vertech Alpine (hoogtemeter tot 9000m ƒ 400).

Aan het firmament van deze hoogtemeters annex weerstations is onlangs een nieuwe ster verschenen: de Suunto Vector Wristop Computer. Gerard Mulders, van Mulders Buitensport in Limbricht, heeft al met een proefmodel gefietst en gewandeld. Na twee weken proefgebruik zegt hij dat de Suunto Vector de andere apparaten in de schaduw stelt. Op de Suunto Vector kan continu hoogte en tijd worden afgelezen zonder met een druktoets van functie te hoeven veranderen. Het is volgens Mulders een prettig zittend en goed afleesbaar horloge. Hij noemt zichzelf een 'metertjesgek' en vindt de Suunto (ƒ 450) zowel wat hoogte- en barometer betreft als het kompas, 'gigantisch nauwkeurig'.

Verdwalen kan onplezierig zijn, maar dat betekent natuurlijk niet dat we de Suunto Vector nodig hebben. Tot nu toe zijn we nog altijd veilig met een Recta kompas (ƒ 60) uit de natuur teruggekeerd. Maar een zo mooi vormgegeven precisie-instrument binnen financieel handbereik, wie kan daar weerstand aan bieden? Ik moet thuis vertellen dat we al die vakanties in de bergen door het oog van de naald zijn gekropen. Dit mogen we onszelf niet meer aandoen! Misschien moest ik dan in het voorbijgaan mezelf maar zo'n Buck Tool cadeau doen. En zo'n bandana is toch eigenlijk ook wel geinig.

    • Hans Moll