Nederlaag van PSV blijft zonder gevolgen

ROTTERDAM, 1 OKT. PSV heeft gisteravond in Lissabon de derde opeenvolgende nederlaag binnen acht dagen geleden. Opmerkelijk genoeg heeft de verliesbeurt bij Benfica (2-1) weinig consequenties voor de Brabantse kansen in de Champions League. Door het gelijkspel van HJK Helsinki tegen Kaiserslautern (0-0) heeft PSV slechts een punt minder dan de Duitse koploper. Over drie weken komt Kaiserslautern op bezoek in Eindhoven. De zes groepswinnaars plaatsen zich voor de kwartfinales, aangevuld met de twee beste nummers twee.

PSV en Benfica speelden een boeiende wedstrijd in het matig gevulde Estadio Da Luz. Het Portugese publiek liep niet warm voor de replay van de bloedeloze Europa-Cupfinale uit 1988. Beide grootmachten van weleer behoren niet meer tot de internationale top. Benfica heeft financiële problemen, ondanks of dankzij de zestig gekochte spelers in de afgelopen drie seizoenen. Opvallendste namen in de huidige selectie zijn de Belgische doelman Preud'homme, de Tsjechische middenvelder Poborsky en de Portugese aanvaller João Pinto.

Bij PSV is de clubkas goed gevuld, maar het vertrek van vijf basispelers en het blessureleed van drie basisspelers heeft de club in sportief opzicht zwaar gedupeerd. Het huidige elftal hangt als los zand aan elkaar, ondanks de langdurige praatsessies van trainer Robson. Hij probeert een geheel te smeden van de melting pot. Tegen Benfica stonden vijf Nederlandse spelers in het veld. Gaatjesvuller Van der Doelen was de beste PSV'er. Hij verving de geblesseerde Ooijer op bekwame wijze.

Robson had weer gekozen voor de Braziliaanse voorstopper Marcos en de Portugese back Xavier. Zij hadden hunden handen en voeten nodig om de aanvallers van Benfica af te remmen. Marcos en Xavier kregen ieder een gele kaart, die hen een schorsing oplevert voor het duel tegen Kaiserslautern. Overigens erkende PSV-voorzitter Van Raaij gisteren in het weekblad Voetbal International dat Marcos “een paniekaankoop” is geweest. Over het matige functioneren van Xavier sprak Van Raaij in bedekte termen. “Hij is op voorspraak van Robson gekomen.”

In de eerste helft was de Belgische aanvaller De Bilde de gevaarlijkste PSV'er. Hij schoot een keer tegen de paal en hij miste daarna een opgelegde kans. De Bilde kreeg de voorzet van Van Nistelrooij niet goed onder controle. Aan de andere kant had verdediger Faber geluk dat zijn handsbal in het eigen strafschopgebied onbestraft bleef. Hij kreeg een lichte duw van het Portugese talent Nuno Gomes, die wél werd teruggefloten. Benfica had voor rust een veldoverwicht, maar de elegante dribbels van João Pinto en Poborsky sorteerden geen effect.

In de tweede helft kwam Benfica snel op voorsprong. Nuno Gomes profiteerde van een dekkingsfout in de Eindhovense defensie. Hij wipte de bal over de uitgelopen doelman Waterreus in het lege doel (1-0). Na ruim een uur spelen had PSV alle geluk toen Waterreus ontsnapte aan zijn tweede gele kaart. Hij bracht de Welshman Pembridge in het strafschopgebied uit balans. De Russische arbiter Levnikov gaf een strafschop, maar hij verzuimde Waterreus naar de kleedkamer de sturen. De doelman maakte zijn fout goed, hij keerde de inzet van Nuno Gomes.

In plaats van 2-0 werd het een paar minuten later 1-1. De Deense invaller Rommedahl maakte gebruik van zijn snelheid en passeerde Preud'homme met een handige stiftbal. De Belgische invaller Nilis stond aan de basis van de gelijkmaker. Hij was drie maanden uit roulatie wegens een blessure. Nilis uitte na afloop kritiek op Robson, die volgens de Belg “een kleinzielig beleid” zou voeren. Robson had Nilis afgelopen week niet geïnformeerd naar diens herstel. “Ik had er keihard voor getraind en was er klaar voor. Daarom zat ik met gemengde gevoelens op de bank. Ik moest mijn teleurstelling echt onderdrukken.”

De beste actie van de wedstrijd kwam op naam van João Pinto. De aanvoerder van Benfica passeerde Waterrreus met een diagonaal schot (2-1). In de resterende vijftien minuten maakte PSV nauwelijks aanspraak op een puntendeling. Na de competitienederlagen tegen Feyenoord en AZ was de derde verliespartij een feit. Toch zag Robson lichtpunten. “Wij waren een beetje ongelukkig, want er was spanning tot in de laatste seconde. Het tempo was ontzettend hoog. Ik heb genoten.”