Kinderagenda

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u richten aan Agenda NRC Handelsblad, Postbus 8789, 3009 TH Rotterdam.

Beestenboel De leukste boerderijdieren, de liefste honden en katten, schattige knaagdieren, de allermooiste vogels, maar ook enge spinnen en reptielen: ze zijn allemaal te zien dit weekeinde op de Nationale Dierenshow in de Brabanthallen in Den Bosch. Er is een paardenshow, een kattenkeuring en de verkiezing van de mooiste hond van Nederland, waar alle honden - groot, klein, dik, dun, langharig, kortharig, rashond of niet - aan mee mogen doen. Kinderen kunnen geschminkt worden als hun lievelingsdier. Op de 'Boerderie' leren ze je hoe je een koe moet melken, ezeltje rijden en wol spinnen. Kinderen die echt cool zijn, kunnen in de 'Gevarendriehoek' slangen aanraken of vogelspinnen over hun arm laten lopen. En heb je je ouders weten over te halen om toch eindelijk een huisdier voor je te kopen, dan staan er allerlei stands van bijvoorbeeld verenigingen van rashonden die vertellen over de karaktereigenschappebn, huisvesting en de verzorging van de dieren.

*Nationale Dierenshow op 3 en 4 okt van 10-18u in de Brabanthalen, Diezekade 2, 's-Hertogenbosch. Toegang kinderen van 4 t/m 12 jaar ƒ 7,50, daarboven ƒ 15. Inl 073-6293293.

Kinderrechten Alle kinderen zijn gelijk en niemand is hetzelfde! Maar wel hebben alle kinderen rechten. Recht om te wonen of om naar school te gaan bijvoorbeeld. Over die rechten gaat het Kinderrechtenfestival dat zo 4 okt in het Land van Ooit wordt gehouden. Het is bestemd voor kinderen van 8 t/m 12 jaar en allerlei organisaties laten zien hoe goed of slecht het met de rechten voor kinderen in de wereld gesteld is. Zo vertellen vluchtelingenkinderen in Global Village over hun leven voor en na de vlucht, komt Novib met een actie tegen kinderarbeid en bij Amnesty International kun je meedoen aan een mensenrechten-memoriespel. Maar kinderen kunnen ook meedenken over de toekomst in Nederland, want in het jaar 2050 ben jij al 60 of nog ouder zelfs! Het lijkt nog ver weg, maar dingen die vandaag worden besloten, hebben gevolgen voor morgen. Zo wil de provincie Noord-Brabant dat je meedenkt over de toekomst. Hou zou die er uitzien? Zijn er dan fietssnelwegen in 2050 en hoe staan de bossen ervoor?

*Kinderrechten festival op zo 4 okt van 11-17u in het Land van Ooit, Drunen. Toegang ƒ 20 p.p. Inl 020-4201711.

WetenschapsweekLiegen dat het gedrukt staat. Val jij door de mand als je tegenover een privédetective met een leugendetector zit? Zo 4 okt kun je tussen 13-15u in het Haagse Museon een test doen tijdens de Wetenschapsdag. En ben je iets ouder, dan is het leuk om naar de lezing van Theodore van Houten te luisteren die over muziek en spanning gaat. Wat maakt een film eng en welke rol speelt filmmuziek daarin? Spanning, daar gaat het over tijdens de Wetenschapsdag en de Wetenschap & Techniekweek in universiteiten, hogescholen, musea, sterrenwachten, kastelen, bibliotheken, laboratoria en bedrijven. In al die instellingen kunnen kinderen zelf experimenteren en proefjes doen in de pretlabs en workshops. Zo kunnen er in het Kindermuseum Zo & Zo op 3 en 4 okt in het Haagse Museon pakketjes worden aangeschaft waarmee een zenuwspiraal of een slaapkameralarm kan worden gemaakt. Ook staan er pretlabs in het Haagse PTT Museum waar op zo 4 okt o.a. tandpasta gemaakt kan worden en waar demonstraties gegeven worden met een oude postsorteermachine, een handbediende telefooncentrale en andere telecommunicatie-apparatuur. Els Rooijers leest om 14u30 griezelverhalen voor en om 16u is er een spannende film over 'Het geheimzinnige pakje'. In het Rotterdamse Natuurmuseum kunnen bezoekers een kijkje achter de schermen nemen. Daar liggen in het depot grote aantallen schelpen, opgezette vogels, gedroogde planten en insecten. Meegebrachte natuurvondsten kunnen worden gedetermineerd, verder zijn er demonstraties van het prepareren van dieren en vogels en is het gemonteerde skelet te zien van een witsnuitdolfijn die in 1997 dood aanspoelde in Zeeland.

*Wetenschapsdag, 3 en 4 okt van 12-17u in het Museon, Stadhouderslaan 41, Den Haag, 3 okt van 12-17u in het PTT-Museum, Zeestraat 82, Den Haag en van 11-17u in het Natuurmuseum, Westzeedijk 345, Rotterdam.

Kinderboekenweek Jonas in de wallevis die vanacht gevangen is in het zoute water visje hou je snater visje hou je lachebek van je één, twee, drie

Dit gedichtje staat in het boekje van Piet Klaasse 'Twee oren om te horen, twee ogen om te zien' dat speciaal voor de Kinderboekenweek is uitgegeven (ƒ 4,95). Volgende week woensdag begint de Kinderboekenweek en die duurt t/m 17 oktober. Dit jaar gaat het vooral over versjes, gedichten en liedjes. Van bakerrijmpjes, de versjes van Annie M.G. Schmidt en Han Hoekstra via Willem Wilmink tot de 'nieuwe' dichters Ted van Lieshout en Leendert van Vliet. Als voorproefje op de Kinderboekenweek heeft het Kinderboekenmuseum zo 4 okt een Griezelmiddag met Paul van Loon en Bies van Ede (leden van het Griezelgenootschap) georganiseerd. Ze dragen gedichten voor uit 'Griezelverzen I', het nieuwste boek van het Griezelgenootschap. Maar de 'griezels' lezen niet alleen voor ze kunnen ook zingen. Na afloop signeren ze hun boeken en voor en na hun optreden kunnen kinderen een kijkje nemen in het Kinderboekenmuseum.

*Griezelmiddag op zo 4 okt om 14u in het Kinderboekenmuseum, Prins Willem-Alexanderhof 5, Den Haag. Kaarten ƒ 6 res 070-3339666.

DierendagZondag is het dierendag en daarom hebben ze er in het Rijksmuseum een beestenbende van gemaakt. Tussen 11-16u zijn er diervriendelijke rondleidingen voor kinderen vanaf 4 jaar, laat Joost de Suppoost kinderen van 6-10 jaar de dieren op schilderijen in het museum zien en is er voor kinderen vanaf 10 jaar een speurtocht.

*Dierendag op zo 4 okt van 11-16u in het Rijksmuseum, Stadhouderskade, Amsterdam. Kaartjes in de voorverkoop bij elk GWK-kantoor zijn gratis en de dag zelf in het museum tegen de gebruikelijke toegangsprijzen.

    • Tonny Schoemaker